Evropska unija
0

U BiH još nije zrela situacija za smanjenje snaga EU-a

FENA
Zemlje Evropske unije namjeravaju u utorak razmotriti smanjenje osoblja vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, ali da bi se to realiziralo potrebno je najprije poboljšati političku situaciju u zemlji, javili su diplomatski i vojni izvori.

Prijedlog o novom smanjenju evropskih operativnih snaga Althea, koji se razmatra već godinu dana, u kojima učestvuje trenutno oko 2.000 vojnika, u odnosu na 7.000 početkom 2004., još uvijek je pod upitnikom, javio je AFP.

  • Predviđeno je da se evropski kontingent reducira na 200 ili 300 osoba, koji bi imali više kadrovsku i ulogu obuke bosanskih snaga sigurnosti, javio je jedan evropski diplomat.

  • Ako bi Evropska unija trebala donijeti tu odluku, onda bi to bilo uz davanje velikog broja garancija, objasnio je novinarima general Henri Bentegeat, predsjednik Vojnog komiteta Evropske unije, koji okuplja zapovjednike Glavnog štaba 27 zemalja članica, na margini sastanka ministara odbrane u Göteborgu, na jugu Švedske, posvećenom posebno bosanskom pitanju.

  • Sigurnost postoji, ali politička situacija je pravi košmar, naglasio je francuski oficir, dok bi glavni zapovjednik snaga Althea britanski general John McColl trebao predočiti izvještaj ministrima.

Bosanski Srbi ponovo su zaprijetili u subotu blokiranjem državnih institucija, ako visoki predstavnik međunarodne zajednice ne odustane od svojih nametnutih mjera, koje su, kako oni smatraju, usvojene protiv njihovih interesa.