Dervo Sejdić
0

"U BiH i regionu potrebna je standardizacija romskog jezika"

FENA
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
U BiH i regionu potrebna je standardizacija romskog jezika, zaključak je dvodnevne regionalne konferencije "Jezik, historija i kultura Roma - Jučer-danas-sutra".

"Učesnici konferencije fokusirali su se na region jer smo svi mi govorili istim, srpskohrvatskim jezikom, do prije 20 godina", kazao je za Fenu Dervo Sejdić, jedan od učesnika konferencije.

Naglasio je da je formirana grupa lingvista sa po dva predstavnika iz svake zemlje koji će se dogovoriti o nekim detaljima i to o načinu pisanja i kreiranja romskog jezika.

Konferencija je za cilj imala promoviranje romskog jezika i ukazivanje na njegovo nastajanje, a organiziralo ju je udruženje "Kali Sara" - Romski informativni centar u saradnji sa Programom MDG-F "Poboljšanje kulturnog razumijevanja u BiH" i OSCE Misijom u Bosni i Hercegovini.

Naime, u BiH danas živi između 80.000 i 100.000 Roma, od čega svega tri do pet posto svakodnevno komunicira na romskom jeziku, između 10 do 15 posto 'poznaju' romski jezik, ali im nije svakodnevno komunikaciono sredstvo i oko 20 posto samo u posebnim prilikama upražnjava površno znanje maternjeg jezika.

U centru "Kali-Sara" ističu da su ovo su poražavajuće činjenice koje bi mogle utjecati da za 10 do 20 godina u BiH niko ne govori romskim jezikom, a slična situacija je i u nekim zemljama u regiji.

U cilju opstanka romskog jezika na ovim prostorima, njegove standardizacije, institucionalizacije i uvrštavanja u školske planove i programe, a sve u skladu s Akcionim planom o obrazovnim potrebama Roma i prioritetima Dekade Roma 2005-2015. godine, organizira se i ova konferencija.

Kako je za Fenu istaknula Sanela Bešić, predsjednica Udruženja "Kali-Sara - Romski informativni centar", standardizacija romskog jezika i uključenje romske kulture u školski nastavni program dug je proces, a ovom konferencijom želi se ukazati na moguća rješenja.

Konferenciji su prisustvovali lingvisti i historičari predstavnici Roma, kao što su Dragoljub Acković, koji je održao predavanje Historija i kultura Roma, zatim Veljko Kajtazi, koji je uradio Romsko-hrvatski rječnik, te Hedina Sijerčić-Tahirović, koja je uradila Romsko-bosanski rječnik, kao i Bajram Haliti, koji je uradio prezentaciju pod nazivom "Romski jezik u medijima".

Zaključci i platforma s ove konferencije bit će poslani nadležnim ministarstvima.