"Igra gluhih telefona"
0

U Banjoj Luci protest studenata koji traže master studij

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Nekoliko desetina studenata Univerziteta u Banjoj Luci protestovalo je danas ispred zgrade Rektorata jer još nije objavljen konkurs za upis na drugi ciklus studija (master studije) ovog Univerziteta za školsku 2011/12. godinu.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Stanko Stanić rekao je da odluke o tome da li će biti master studija u školskoj 2011/12 još nema, ali je potvrdio da je Senat dostavio prijedlog resornom ministarstvu.

Stanić očekuje da će u toku naredne sedmice Vlada Republike Srpske (RS) donijeti odluku kako bi konačno riješili ovo pitanje, pa bi u tom slučaju već krajem naredne sedmice mogao biti raspisan konkurs za upis studenata na drugi ciklus studija na Univerzitetu u  Banjoj Luci.

"Vjerujem da će Vlada donijeti tu odluku. Još ima vremena da se zimski semestar drugog ciklusa završi na vrijeme", rekao je Stanić.

On je istakao da će ubuduće od Vlade RS tražiti da se istovremeno donese odluku za upis studenata na prvi i drugi ciklus studija i to u maju 2012. godine, kako bi imali takvu odluku za školsku 2012./13. godinu.

Predsjednik Unije Studenata RS Gordan Balaban  istakao je da je ove godine čitav Univerzitet trebalo da bude pod fazom drugog ciklusa izvođenja nastave, s obzirom da je na većinskom dijelu studija prvog ciklusa izašla prva generacija studenata po bolonjskom procesu.

On je novinarima u  Banjoj Luci rekao da je ovdje nastao problem jer je došlo do "igre gluhih telefona" na relaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS i Univerziteta.
Prema njegovim riječima, rektor Stanić bi trebalo sutra u 8,00 sati da o ovom problemu razgovara sa ministrom prosvjete i kulture RS Antonom Kasipovićem.

Balaban očekuje da će na sjednici Vlade RS narednog četvrtka ovo pitanje biti riješeno i da će Vlada usvojiti odluku o raspisivanju drugog ciklusa studija za studente banjalučkog Univerziteta.

On je istakao da se u postojećoj situaciji studenti gube prava na stipendije, zdravstveno osiguranje i druga prava.