BiH
0

U Banjoj Luci koncert i humanitarni broj za oboljele od ALS-a

SRNA
Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske i Udruženje oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) pripremaju humanitarni koncert pod nazivom "Banjaluka za ALS", koji bi trebalo da bude održan 26. avgusta, a tokom ovog mjeseca bit će otvoren i humanitarni broj 1412.

Cilj donatorske akcije je prikupljanje sredstava za nabavku neinvazivnih aparata (NIV), koji se mogu koristiti kod kuće i pomoći oboljelima da poboljšaju funkciju disanja kada se bolest proširi na mišiće za disanje.

"Aparati bi se prosljeđivali oboljelima u cijelom RS-uj, a nakon prestanka potrebe, vraćali bi se Udruženju oboljelih od ALS koje bi ih slalo na servis, sterilizaciju, a potom uručilo drugom oboljelom", saopćeno je iz UKC Republike Srpske.

Amiotrofična lateralna skleroza je teška mišićna bolest, gdje zbog propadanja neurona u mozgu i kičmi dolazi do postepenog odumiranja i mišića koji učestvuju u gutanju i govoru. U završnoj fazi bolesti otkazuju mišići za disanje i bolesnici umiru zbog gušenja.

U Republici Srpskoj registrovano je 35 oboljelih, a od iste bolesti nedavno je preminula i poznata kantautorka Jadranka Stojaković.

Promotivni spot akcije je dostupan na Youtubeui mnogim medijima, a u planu su i bilbordi koji će biti postavljeni već 12. avgusta, navedeno je u saopćenju.

Humanitarni koncert bi trebalo da se održi na ljetnoj pozornici tvrđave Kastel 26. avusta, a gost će biti "Rok simfonija".