Zaštita baštine
114

U Arhivu BiH počela rekonstrukcija tri prostorije u vrijednosti 35.000 eura

Klix.ba
U Arhivu Bosne i Hercegovine danas u počeli radovi na rekonstrukciji i adaptaciji tri prostorije u jednom od najvećih arhivskih depoa koje finansira Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA. Odgovorni izvođač radova je kompanija Restauro d.o.o. Sarajevo, koju je angažovala TIKA.

Kako bi podržala rad Arhiva BiH, Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TIKA obezbijedila je sredstva od 35.000 eura za renoviranje ovih, već dotrajalih prostorija, a u svrhu zaštite važnog dijela bosanskohercegovačke kulturno-historijske baštine za buduće naraštaje.

Zahvaljujući ovom projektu, arhivska građa u ove tri prostorije moći će da se čuva na siguran način, jer će već pomenuta kompanija angažovana od TIKA-e izvršiti rekonstrukciju oštećenih zidova i podova te ugraditi odgovarajuću klimatizaciju, ventilaciju, mikro sistem depoa i sistem za stabilno gašenje požara.

Direktor Arhiva BiH Saša Klepid istakao je da su trenutni kapaciteti Arhiva za kvalitetno deponovanje arhivske građe nedovoljni te da će ova institucija i ubuduće nastojati da nađe način za rješavanje ovog problema.

"S obzirom na to da nema dovoljno adekvatnog mjesta za prijem nove građe i kvalitetno deponovanje već postojeće arhivske građe odnosno po arhivskim standardima u Arhivu Bosne i Hercegovine, mi ćemo uložiti sve napore da i ubuduće na ovaj način riješimo problem arhivskih depoa, s ciljem dugotrajnog i adekvatnog regulisanja smještaja arhivske građe", naglasio je direktor Arhiva BiH Saša Klepid.

Predstavnici TIKA-e aktivno obilaze Arhiv BiH, kako bi se upoznali s izazovima i teškoćama s kojima se ova institucija susreće i kako bi riješili akutne probleme iste. Podsjećamo da je TIKA već učestvovala u spašavanju građe Arhiva BiH, tako što je nakon požara 2014. godine renovirala izgorjeli depo u ovoj instituciji.