BiH
66

U 2015. godini znatno povećan broj turista u BiH, ali noćenja se i dalje ne prijavljuju

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Broj turista koji su posjetili BiH u protekloj 2015. godini znatno je povećan u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, ugostitelji i dalje ne prijavljuju sve turiste i tačan broj noćenja, što šteti budžetu BiH.

U Federaciji BiH tokom prvih 10 mjeseci zabilježena je posjeta 646.207 turista, što je povećanje za 27,3 posto u odnosu na isti period u 2014. godini. Registrovano je 1.300.026 noćenja, što je za 33,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Turisti koji su odlučili posjetiti našu zemlju najviše dolaze iz Turske, Hrvatske, Italije, Poljske, Slovenije, Južne Koreje, Njemačke, Srbije, SAD-a i Francuske.

"Kanton Sarajevo je najposjećeniji u FBiH, a slijede ga Mostar i Tuzla koja je ove godine postala hit destinacija zbog nove turističke ponude. Interesantan je bio Travnik s Vlašićem, kao i Bihać, a imamo i dobre informacije za Jajce, Bunu i Kravice, iako tu nema ostvarenih noćenja. Međugorje je i dalje jedno od tri najposjećenija svetišta u svijetu, ali to se odvija mimo zvanične statistike", rekla je za Klix.ba Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice FBiH.

Tokom ljetne sezone povećana je posjećenost Neuma, ali poput Međugorja, ugostitelji ne prijavljuju noćenja Turističkoj zajednici. Stanje u vezi s prijavljivanjem gostiju nije poboljšano ni u ovoj godini.

"I dalje se blizu 50 posto turističkih posjeta odvija mimo zvaničnih tokova. Veliki broj ugostiteljskih objekata nije registrovan. Tako naprimjer u KS na Booking.com ima 470 registrovanih objekata za smještaj, dok ih je u Turističkoj zajednici KS registrovano 142. Registrovani objekti i dalje ne prijavljuju sve goste", rekla nam je Asja Hadžiefendić-Mešić.

Broj turista u Republici Srpskoj također je u porastu u odnosu na 2014. godinu. U prvih 11 mjeseci 2015. godine RS je posjetio 270.891 turista, a zabilježeno je 639.887 noćenja, što je za 13,6 posto više dolazaka i 14,9 više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

"Ako uporedimo broj ostvarenih noćenja tokom jedanaest mjeseci 2015. godine u odnosu na isti period prošle godine, planinska mjesta su zabilježila povećanje za oko 50,5 posto, dok su banjska mjesta zabilježila povećanje za 10,5 posto, a ostala turistička mjesta su zabilježila porast za 11,1 posto. Osim podataka Republičkog zavoda za statistiku, veoma su pozitivne i informacije s terena, a sve zajedno daje nam za pravo da budemo veoma zadovoljni ostvarenim ukupnim prometom u turizmu tokom 2015. godine. Također, kroz naše promotivne aktivnosti (sajmovi, prezentacije, studijske posjete), koje smo realizovali ove godine, velika su nam očekivanja u nastavku trenda rasta broja dolazaka i noćenja turista", rečeno nam je u Turističkoj organizaciji RS.

Kada je riječ o području RS-a, najposjećenija je Banja Luka, a potom banjska mjesta kao i planine.

Gledajući cjelokupno, FBiH posjeti 71,5 posto, RS 27,5 posto i Brčko distrikt jedan posto od ukupnog broja turista u BiH.