Sven Alkalaj o tekućoj godini
0

U 2008. veliki uspjesi BiH na međunarodnom planu

FENA
Godina koja je na izmaku bila je obilježena izuzetnim političkim izazovima u BiH, ali je uprkos tome bila i godina velikih uspjeha BiH na međunarodnom planu, rekao je danas u Sarajevu, na novogodišnjem susretu s predstavnicima medija, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Ovi uspjesi ostvareni su na polju evroatlantskih integracija, sistema Ujedinjenih naroda i međunarodnih organizacija, pri čemu je dostignuta do sada najdalja tačka na području evroatlantskih integracija, ocijenio je šef bh. diplomatije.

Navodeći hronološki uspjehe vanjske politike BiH, Alkalaj je kazao da je najprije na samitu NATO-a u Bukureštu saradnja sa Savezom podignuta na nivou Intenziviranog dijaloga, i to samo 15 mjeseci nakon prijema BiH u Partnerstvo za mir. To je bio odraz napretka u reformi odbrane, pri čemu su značajnu ulogu imale sve institucije, a djelovanje MVPBiH kao lidera ima važnu ulogu.

Jedan od najznačajnijih uspjeha bilo je dobijanje Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama EU.

Iako će za realizaciju Mape puta trebati vremena, Alkalaj kaže da prvi prioritet u 2009. treba da bude da se posao vezan za liberalizaciju viznog režima dovede dokraja da bi naši građani 2010. godine mogli slobodno putovati u zemlje EU, "usmjesto da stoje u dugačkim redovima koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka".

Naša zemlja je 16. juna potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, a proces ratifikacije ide svojim tokom.

Nijedna od 27 članica EU nije izrazila političke rezerve prema ratifikaciji SAA i brzina je samo pitanje procedure u svakoj od njih. Alkalaj očekuje da će do kraja godine SAA ratificirati više od 10 zemalja EU.

Nakon što je Predsjedništvo BiH dalo punu podršku, krenulo se u osiguravanje što veće podrške za kandidaturu naše zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a u periodu 2010.- 2011.

BiH je već dobila podršku više od 50 zemalja u pisanoj formi, a svoje kandidature u korist BiH odrekla se i jedina zemlja protukandidat - Poljska.

Iako je BiH ostala jedini kandidat, Alkalaj upozorava da posao nije završen, jer je potrebna dvotrećinska većina prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN-a. Glasanje će biti u oktobru naredne godine.

MVPBiH je bilo angažirano i na izradi važnih dokumenata. Alkalaj navodi da je uz puni konsenzus unutar MVP-a urađen strateški dokument o vođenju vanjske politike BiH, koji je dostavljen Predsjedništvu BiH. Također je urađen i Zakon o vanjskim poslovima BiH, koji je upućen Vijeću ministara BiH i trebao bi se naći na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća, sljedećeg utorka. Time bi se zamijenio stari zakon iz 1992. godine, koji je već pregazilo vrijeme.

Alkalaj je istaknuo i da se nakon razgovora s većim brojem zemalja očekuje da BiH u prvoj polovini naredne godine dobije poziv za prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Uz novu, efikasniju organizaciju MVPBiH ministar Alkalaj je najavio četiri glavna prioriteta ovog ministarstva u narednoj godini.

Na prvom mjestu je potpuna liberalizacija viznog režima sa zemljama EU, zatim dobijanje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, a s tim u vezi već je dobijen poziv da se Alkalaj i ministar odbrane Selmo Cikotić u martu sastanu s rukovodstvom NATO-a, osiguranje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji te izbor za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.