BiH
0

U 2006. godini izrečeno 15 pravomoćnih disciplinskih mjera protiv sudija

VSTV/Sarajevo-x.com
U prošloj godini Ured disciplinskog tužioca primio je 1733 pritužbe na rad sudija i tužilaca, a do kraja godine rješeno je ukupno 1131 pritužbi.

1096 pritužbi je odbijeno kao neosnovane, dok je u 35 pritužbi UDT utvrdio tokom istrage da postoji dovoljno osnovanih dokaza za pokretanje disciplinskih tužbi pred disciplinskim komisijama VSTV-a.

UDT je po službenoj dužnosti pokrenuo 17 istraga, a većina ovih istraga je pokrenuta na osnovu informacija iz medija. Disciplinske komisije VSTV-a su izerkle 15 pravomoćnih disciplinskih mjera: 7 pismenih opomena, 4 javne opomene i 4 mjere smanjenja plate, dok je 4 sudija podnijelo ostavke nakon što je UDT pokrenuo disciplinski postupak.

Komentirajući statističke podatke Anđelko Marijanović, glavni disciplinski tužilac je rekao: "Afirmativna je činjenica da je samo oko 1% od ukupnog broja nosilaca pravosudnih funkcija izrečena određena disciplinska mjera. To je dokaz da Bosna i Hercegovina ima veoma odgovorno pravosuđe i da sudije i tužioci poštuju etičke i profesionalne standarde."