BiH
64

Tvrdoš - manastir koji prkosi vremenu i iz kojeg izlaze vrhunska vina

Piše: Ž. Miličević
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Krećući se od Mostara prema Trebinju, na samom ulazu u ovaj drugi po veličini hercegovački grad, sa desne strane uz Trebišnjicu, uzdiže se jedan od najstarijih manastira u Bosni i Hercegovini, manastir Tvrdoš.

Ovaj manastir, koji je ranije nosio naziv Manastir Trebinje ili Trebinjski manastir, rušen je i obnavljan mnogo puta u svojoj historiji dugoj šesnaest stoljeća.

Prema narodnom predanju zapisanom u 17. stoljeću manastir Tvrdoš su podigli vizantijski car Konstantin i njegova majka carica Jelena u 4. stoljeću.

Ostaci prvobitne crkve na kojim je izgrađen manastir otkriveni su arheološkim iskopavanjima i tada su pronađeni ostaci dviju bizantijskih grobnica, sazidanih uz zidove crkve. Jedna od njih je konzervirana i izložena ispod staklenog poda.

Tri stoljeća van funkcije

Manastir je prvi put stradao u velikoj najezdi Avara koji su pustošili Dalmaciju u 6. stoljeću, da bi ga kasnije obnovio srpski kralj Milutin, što je potvrđeno i arheološkim otkopavanjima. Temeljnu obnovu manastira 1509. godine izvršio je mitropolit trebinjski Visarion I.

Dva stoljeća manastir je bio sjedište Humsko-Hercegovačke, tada zvane Trebinjske mitropolije. Veliko oštećenje je pretrpio 1667. godine kada je snažni zemljotres zadesio Dubrovnik i Ston. Manastir je nakon zemljotresa obnovio Sveti Vasilije, mitropolit hercegovački i čudotvorac tvrdoški i ostroški.

Krajem 17. stoljeća, u jeku rata između Osmanskog carstva i Mletačke republike, bogata manastirska riznica je prebačena u Herceg Novi, gdje su tvrdoški monasi dobili dozvolu da u manastir Sevine sklone tvrdošku riznicu.

Ubrzo zatim u tursko-mletačkom ratu Mlećani 1694. godine manastir dižu u zrak, da se slučajno u njemu ne bi Turci utvrdili. Osim u Sevinu, ovaj manastir svoj prognanički život nastavio je i u manastiru Duži.

Nakon što su ga Mlećani srušili, skoro 300 godina bio je van funkcije, sve do 1928. godine kada je bogati Trebinjac iz Amerike Nikola Runjevac dao novac za obnovu manastira.

Veliki preporod i intenzivnu obnovu Tvrdoš doživljava od 1955. godine i ta obnova traje do današnjeg dana. Danas ima arhitektonski oblik kakav je imao u vrijeme kralja Milutina. Raspored stubova je takav da kupola ima elipsasti oblik kao manastir Gradac u Srbiji koji je podigla Jelena Anžujska, majka kralja Milutina i Dragutina.

Oktobra 1992. godine iz manastira Duži u Tvrdoš je prenesena sveta ruka nepoznatog Svetitelja, najvjerojatnije Sv. Kraljice Jelene Anžujske, i dio moštiju Joasafa Meteorskog, koji je bio posljednji Nemanjić, sin Siniše Nemanjića, brata Cara Dušana.

Tvrdoška vina najkvalitetnija na svijetu

Monasi manastira Tvrdoš započeli su prije petnaestak godina novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju, gdje su stari zasadi vranca smješteni na 70 hektara površine i podigli čak 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.

Danas manastir ima dva podruma. U starom kamenom podrumu u stoljetnim hrastovim bačvama sazrijeva Vranac, a samo desetak metara dalje, uz samu Trebišnjicu, ukopan je novi podrum opremljen najsevremenijom tehnologijom, ali savršeno uklopljen u postojeći kompleks.

Podrumi manastira Tvrdoš njeguju tradicije monaškog vinogradarstva, proizvodeći vina od autohtonih i internacionalnih sorti u podrumu iz 15. stoljeća Žilavku, Vranac, Chardonnay, Cabernet Sauvignon... koje proizvode kombinovanjem drevnih i najsavremenijih tehnologija.

Ovaj mukotrpan posao je na kraju urodio plodom i u maju ove godine u New Yorku, na međunarodnom festivalu vina i hrane New Paltz Wine and Food Festival, u organizaciji International Wine Masters New York, podrumi Manastira Tvrdoš su dobili potvrdu za vrhunski kvalitet vina, osvojivši nagrade za svoja vina.

Vino manastira Tvrdoš Žilavka osvojilo je veliku zlatnu medalju (Double gold medal) u kategoriji bijelih vina proizvedenih od autohtonih sorti, a vino Merlot Izba osvojilo je zlatnu medalju u kategoriji crvenih vina proizvedenih od sorti grožđa merlot, u konkurenciji više od 200 reprezentativnih vina iz cijelog svijeta.

Za vinariju Manastira Tvrdoš i njena vina vladalo je veliko interesovanje, kako zbog vrhunskog kvaliteta proizvoda, tako i zbog toga što su bili jedan od malobrojnih predstavnika sa ovih prostora.

Manastir Tvrdoš šesnaest stoljeća prkosi teškim vremena ovih prostora, a njegovi monasi se uz Božiju pomoć i pomoć dobrih ljudi trude da svetinju tvrdoške Bogorodice očuvaju i u još ljepšem izdanju ostave svojim nasljednicima, a i mnogobrojnim turistima koji obilaze ovaj poznati trebinjski manastir.