BiH
74

Tužne ispovijesti mještana Bara kod Kaknja: Mislili smo da je došao Kijametski dan

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U mjestu Bare u općini Kakanj jutros je samo tuga. Klizište je progutalo tri kuće, a jedna žena je smrtno stradala.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je jutros mještane ovog naselja koji su nam ispričali da su pretrpjeli užasan strah i da još ne vjeruju šta se desilo.

Pričaju i komentarišu "preko ograde".

"Mislio sam da je neko uključio automat i hoće da poubija cijelo selo. Izađem i začujem vrisku. Bilo je kao da je došao Kijametski dan", sa suzama u očima nam priča jedan mještanin.

Behrad Kazazić je bio u svom stanu, začuo je lupanje i izašao vani bez obuće.

"Kada sam pogledao, baraka je išla prema meni. Bilo je užasno. Baraka je išla prema mom stanu i mislio sam da će nas sve zatrpati. Na moju sreću nije došlo do kuće, ali Samira je poginula", sa tugom na licu i spuštenim pogledom nam priča Behrad.

Imala je dvije djevojčice. Njen suprug Hajro se uspio spasiti, a kćerka Melisa je u bolnici.

"Kada je izlazio vani, ona mu je samo rekla 'Hajro, pazi na Melisu'. Tada je i zatrpalo", pričaju nam komšije Samire Kovačević.

I najhrabriji bi se prepali strahote koja je zadesila mještane Bara. Od stresa i straha noćas nije bilo sna.

Jedan od mještana je poveo jedinu ovcu koja je preživjela. Spuštene glave je prošao pored ljudi.

Stradala je i stoka koja je bila u štalama, a teren je još uvijek nepristupačan i ograđen žutom trakom. Pripadnici Civilne zaštite Općine Kakanj i pripadnici policije osiguravaju mjesto. Iz objekata koji su ugroženi mještani su iseljeni i smješteni kod rodbine i prijatelja. Kako saznajemo, jedna porodica je smještena u osnovnu školu.

Mnogi vjeruju da na ovom mjestu život više neće biti moguć. Danas će biti organizovan i sastanak predstavnika Općine sa porodicama koje su izgubile domove ili su ugrožene, kako bi se što prije pronašlo adekvatno rješenje, jer je hladno.