BiH
52

Solak: Nakon klizišta u Kaknju evakuisane porodice, bilo je stravično

Piše: E. G.
Policija i građani jutros u blizini klizišta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Policija i građani jutros u blizini klizišta (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Naselje Bare kod Kaknja, gdje je sinoć došlo do klizišta u kojem je poginula Samira Kovačević, nalazi se na terenu sačinjenom od otpada iz rudnika koji je na tom mjestu decenijama odlagan. Tlo se sinoć pokrenulo, nakon čega je došlo do tragedije.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kaže da se cijelo brdo zapravo sastoji od takvog otpada iz rudnika. Teren se nije pomjerao ni u maju kada su BiH zahvatile obilne kiše, poplave i klizišta.

"Ta jelova zemlja u dodiru sa vodom i zrakom postaje nešto kao beton i nikakvog pomjeranja godinama nije bilo. Objekti u kojima ovi ljudi stanuju su zapravo neke barake koje su radnici godinama koristili. To su objekti sagrađeni od lošijeg materijala. Kada se pokrenulo klizište, ogromna količina zemlje je krenula odozgo, tako da je prizor i ono što se dešavalo zaista strašno. Ovo je najveće klizište u tom području", kazao je Solak jutros za Klix.ba.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite je sve vrijeme bio na terenu u Kaknju, gdje je sa svojim ekipama pokušavao spasiti živote unesrećenih. Kaže nam kako je u ovim barakama živjelo sedam porodica.

"Radi se o barakama u kojima je živjelo po nekoliko porodica, nešto kao mali stanovi, garsonjere. U toj baraci koja je kompletna pod zemljom i gdje je poginula Kovačević su bila četiri stana. U dva stana nije bilo nikoga u momentu kada se pokrenulo klizište, a u druga dva su bile po majka i kćerka", objašnjava Solak.

Objašnjava nam kako je sve izgledalo stravično, baraka je bila pod zemljom te su primijetili da nečije noge vire ispod ruševina. Uspjeli su izvući tu osobu, a za Kovačević su, kaže Solak, odmah konstatovali da ne daje znake života.

"Mislim da je kod nje smrt nastupila trenutno, vidjeli smo povrede glave. Sa Samirom je bila i desetogodišnja djevojčica i nju smo uspjeli izvući i evakuisati", dodaje Solak.

Još sinoć je obilježeno cijelo područje na kojem je došlo do pomjeranja tla, a danas se očekuje dolazak geologa koji bi sve trebali detaljno ispitati. Ovo nije jedini lokalitet na kojem je građeno, a koji se sastoji od otpada iz rudnika.

"Sa prostora oko tih brda smo sinoć evakuisali ljude. Načelnik i rukovodstvo Općine Kakanj su osigurali privremeni smještaj za njih, uglavnom su zbrinuti kod neke rodbine", kaže Solak.

Barake koje su na ovom području su sagrađene još prije rata.