Vanredna sjednica Vlade
0

Tuzlanski kanton: Proglašeno stanje prirodne nesreće

FENA
Tuzla (Foto: Sarajevo-x.com)
Tuzla (Foto: Sarajevo-x.com)
Na području Tuzlanskog kantona proglašeno je stanje prirodne nesreće. Odluku o proglašenju stanja je zbog velikih snježnih padavina i niskih temperatura donijela Vlada Tuzlanskog kantona u nedjelju na 10. vanrednoj sjednici Vlade.

Shodno zaključcima i prijedlozima Kantonalnog štaba civilne zaštite Tuzlanskog kantona, u narednoj sedmici doći će do obustave izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona i prolongiranja ispitnih rokova za studente na Univerzitetu u Tuzli, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Tuzlanskog kantona.

Kantonalni štab donio je i naredbu da se omogući nesmetana dostava uglja za potrebe Termoelektrane u Tuzli, a kako ne bi došlo do prekida u proizvodnji električne energije. Kantonalnom štabu civilne zaštite Vlada je dala nalog da rukovodi akcijom zaštite i spašavanja na području Tuzlanskog kantona, odnosno, da koristi ovlaštenja iz Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Tuzlanskom kantonu, od dana proglašenja stanja prirodne nesreće, pa do momenta donošenja odluke o prestanku stanja.

Kantonalni štab civilne zaštite će, u skladu s potrebama, angažovati u akcijama zaštite i spašavanja kantonalna ministarstva i uprave, direkcije, javna preduzeća, javne ustanove, zavode, općinske štabove i strukture civilne zaštite u općinama, privredna društva, kao i druge institucije. Također, u vezi s novonastalom situacijom, zdravstvena zaštita na terenu se odvija normalno, Zaključak je u subotu održanog hitnog sastanka Stručnog savjetodavnog tijela Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona za zaštitu zdravlja stanovništva na području Tuzlanskog kantona.

Nakon početnih problema uslovljenih otežanim saobraćajem na pojedinim lokalnim putevima u brdskim područjima, a zbog potreba za zdravstvenim uslugama hitne medicinske pomoći i transporta bolesnika na hemodijalizu u dijalizne centre, zdravstvene ustanove i lokalne vlasti su animirale komunalne službe i tako otklonile moguće prepreke za nesmetano odvijanje zdravstvene zaštite u svim dijelovima Tuzlanskog kantona.

Zdravstvene ustanove u ovom momentu respolažu svim neophodnim resursima za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite u datim okolnostima, a organizacija rada i aktivnosti su prilagođene novonastaloj situaciji. Osigurana je dostupnost hitne medicinske pomoći, nesmetan program hemodijalize i standardna bolnička zdravstvena zaštita u dane vikenda a vrše se aktivnosti na osiguranju nesmetanog funkcionisanja primarne zdravstvene zaštite u svim ambulantama na području Tuzlanskog kantona u radne dane naredne sedmice.