BiH
157

Tuzlaci će gradsku vožnju plaćati elektronskim putem

Klix.ba
Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla uspostavlja novi, moderan način poslovanja, posvećujući najveću pažnju sigurnosti i udobnosti svojih putnika.

U skladu sa modernizovanjem svojih usluga Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla prvi u Bosni i Hercegovini uvodi savremeni način plaćanja prevoza elektronskim Bus karticama, saopćeno je iz ovog preduzeća.

Bus Card sistem baziran je na korištenju dvije vrste kartica: mjesečne i vrijednosne Bus kartice. Na taj način omogućit će se brži protok putnika, jednostavnija kupovina karata, kao i niz drugih pogodnosti. Uvođenjem Bus Card sistema Tuzla se pridružila trendovima javnog prevoza u Evropi sa razvijenim i kvalitetnim javnim prevozom.

"Elektronski sistem naplate karata imat će veliki značaj za građane, pogotovo kada je riječ o onima koji autobuski prevoz koriste svakodnevno. Posebno će biti olakšan pristup starijim korisnicima prevoza jer će im prodajna mjesta biti bliža i dostupnija. Zadržavanje putnika prilikom ulaska u autobus će biti minimalno, čime će kvalitet prevoza putnika biti poboljšan, kažu iz ovog preduzeća.

Mjesečna Bus kartica se izdaje na isti način i ima istu funkciju kao i dosadašnja mjesečna karta. Izdaje se na ime i prezime korisnika i ne može se prenositi na druge osobe.

Vrijednosna Bus kartica koristi se za određeni broj vožnji za određeni novčani iznos. Putnici će svoje Bus kartice moći dopuniti po potrebi, na isti način kao i račun za mobitel, na 16 lokacija u gradu, u Tobacco Press shopovima, prodajnim mjestima GiPS-a i u vozilu kod vozača.

Instalacijom savremene Bus Card opreme u vozilima GiPS-a povećat će se i sigurnost putnika jer će u svakom autobusu biti instaliran videonadzor. Putnici će na usluzi imati i besplatan pristup internetu.

I dalje će biti moguće kupiti papirnu kartu kod vozača autobusa.