BiH
1

Tuzla: U Bukinju aktivirano klizište blizu kojeg se nalazi cisterna s plinom

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U protekla 24 sata na području grada Tuzle došlo je do reaktiviranja triju starih klizišta u naseljima Bukinje, Mihatovići i Badre u kojima je ugroženo nekoliko stambenih objekata.

U blizini klizišta u Bukinjskoj ulici nalazi se i cisterna s oko jednom tonom plina što predstavlja dodatnu opasnost po građane ovog naselja, saopćeno je iz Operativnog centra Kantonalne uprave Civilne zaštite TK-a.

U općinama Kalesija i Srebrenik aktivirana su klizišta u naseljima Gornje Hrasno i Kuge, dok je u općini Doboj-Istok Spreča priobalno poplavila oko deset hektara.

Na putu M-18 Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica se zbog klizišta saobraća jednom trakom, dok je u mjestu Seljublje na snazi zabrana prolaska za teretna vozila više od 3,5 tona.

U naselju Drežnik, na putu M-4 Tuzla-Šićki Brod radi izvođenja sanacionih radova otežano je saobraćanje, a u upotrebi je obilaznica u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Saobraćaj je obustavljen i na putu M-4 Simin Han-Kalesija zbog aktiviranog klizišta a na dionici magistralnog puta u Babajićima, dok je u funkciji obilaznica preko Dubrava.

Vodostaj je na brani HA Modrac u 7 sati iznosio 199,16 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za šest cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 58,9 m3/s.

Vodostaj na Spreči, na mjernom mjestu Karanovački most u 7 sati iznosio je 296 cm (kritična tačka je 300 cm kada se poduzimaju redovne mjere odbrane od poplava), navodi se u izvještaju o aktuelnoj situaciji u oblasti zaštite i spašavanja na području TK-a.