BiH
121

Tuzla: Počela gradnja prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Na prostoru tuzlanske prigradske mjesne zajednice Bukinje danas je ozvaničen početak gradnje prvog Centra za autizam u Bosni i Hercegovini. Ukoliko radovi budu tekli svojom dinamikom prvi štićenici bi mogli biti prihvaćeni već do kraja godine.

"Vrijednost investicije je 1.220.000 KM. Od prošle Vlade TK dobili smo 300.000 KM, a Hilfswerk Austrija će donirati blizu 700.000 KM. Nedostaje nam 250.000 KM kako bi projekat doveli do kraja", kaže Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece sa autizmom Tuzlanskog kantona.

Centar za autizam prostirat će se na blizu 750 kvadratnih metara, a moći će prihvatiti pedesetak autistične djece. Ukoliko Rudnik Kreka ustupi dio zemljišta na korištenje planira se gradnja trim staze, igrališta i bazena za djecu.

Planirano je da se zaposli 30-ak visokoobrazovnih osoba. Centar za autizam otvorit će vrata djeci iz cijele Bosne i Hercegovine i njihovim roditeljima. Ovdje će biti instaliran i dijagnostički centar kako bi se moglo utvrditi da li je dijete autistično ili ne.

"Na području TK imamo evidentirano 100 autistične djece, ali smatram kako je taj broj puno veći. Ovaj Centar će biti internatskog tipa, a djeca koja eventualno ostanu bez roditelja ovdje će biti trajno zbrinuta. Gradnjom Centra za autizam približavamo se euroatlantskim integracijama i poštujemo važeće UN konvencije te ovom prilikom pozivam sve potencijalne donatore da nam pomognu kako bismo gradnju priveli kraju", kaže Meho Sadiković, predsjednik Udruženja roditelja djece sa autizmom.