BiH
0

Tuzla: Općinsko vijeće izdvaja dodatna sredstva za narodnu kuhinju

FENA
Na inicijativu Mirnesa Ajanovića, predsjednika Kluba vijećnika BOSS-a, Općinsko vijeće Tuzle usvojilo je više zaključaka u cilju zaštite građana ugroženih povećanjem cijena životnih namirnica.

Naloženo je da se putem rebalansa budžeta izdvoje sredstva za narodnu kuhinju kao kompenzacija zbog povećanja cijena, a načelnik je ovlašten da iz tekuće rezerve odmah izdvoje potrebna sredstva, te da se osigura ugljen za ugrožene porodice, priopćeno je iz BOSS-a.

Efikasno djelovanje tuzlanskog Vijeća, navodi se dalje u priopćenju, trebaju pratiti sve općine u BiH, kako bi se umanjila šteta zbog neodgovornog djelovanja viših razina vlasti.

Također, je od viših institucija vlasti zatraženo da se iz viška prihoda od PDV-a subvencionira električna energija i drugi troškovi narodnih kuhinja.

"Zbog negativnog djelovanja nekoliko 'bauk-profesora' Ekonomske škole u Tuzli, u kojoj je više maturanata izgubilo godinu, Općinsko vijeće je od nadležnih institucija zatražilo reakciju i poduzimanje mjera kako bi se zaštitili učenici, a takvi profesori uklopili u odgojno-obrazovne okvire", navodi se na kraju BOSS-ovog priopćenja.