BiH
24

Tuzla: Hoće li biti poništena odluka o povećanju primanja kantonalnih zastupnika?

Piše: N.N.
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Skupština TK (Foto: Klix.ba)
Odlukom Administrativne komisije Skupštine TK su prije sedam dana primanja zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona povećana za blizu 20 posto.

Nakon pritiska javnosti i zahtjeva sindikata da bude poništena odluka o povećanju primanja skupštinskih zastupnika, sutra će u Tuzli biti održan sastanak kantonalnih lidera stranaka koje participiraju u vlasti u ovom trenutku kako bi se postigao dogovor o tome da li će odluka Administrativne komisje Skupštine TK biti poništena, a primanja zastupnika ponovo umanjena.

U razgovoru za Klix.ba potvrdio je to i Senad Alić Šiljo, predsjedavajući Skupštine TK, pojasnivši da će zastupnici poštovati svaku odluku koja sutra bude donesena. "Zastupnici će ispoštovati svaku odluku svojih šefova. Očekujem da ćemo sutra doći do rješenja“, kaže Alić koji smatra da primanja nisu povećana već umanjena.

"Osnovica za obračun primanja zastupnika i imenovanih zvaničnika jeste prosječna plaća u Federaciji BiH i taj prosjek je umanjen s 863 na 712 KM i to je osnovica za obračun. Mi ne štitimo ni tu osnovicu i ispoštovat ćemo stav političkih stranaka koji bude donesen na tom sastanku“, kaže Alić.

Alić je ranije izjavio da se zastupnici ne slažu da imaju plaću 1.100 KM, a da pomoćnik u ministarstvu ili savjetnik u agenciji imaju 1.700 maraka. Dodao je da su to nerealna primanja i da poslanici opravdavaju svoja primanja. Alić kaže i kako zastupnici u Skupštini TK imaju najniža primanja u cijeloj Federaciji BiH.