Komentari (62)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Kad smo Himzo i ja u februaru gutali suzavac komsija Ismet nam se smijo a on sad ne izlazi iz jame,pa sad i ja mogu da se smijem al necu,nek izadju i nek idu pred vladu i pred elektroprivredu!!
Netko u ovoj državi uistinu ne razumije koliko se nakupilo ovih socijalnih problema u društvu, jer da razumije, već bi Vlada odavno navalila na rješavanje problema, odrekla se kolektivnog godišnjeg odmora, jer od čega da se odmaraju, nit su što uradili, nit su se posve konstituirali..., ali bitno je da su si uredno isplatili svoje pozamašne plaće. Treba pogledati što se radi sa umirovljenicima i njihovim mirovinama posebice umirovljenika po osnovi rada... U rujnu su najavljeni prosvjedi umirovljenika i zasigurno uz umirovljenike idu i radnici bez posla, školovana mladež bez perspektive, poljoprivrednici... Netko se baš igra i ne razumije da je ljudima prekipilo.... Rudarima svakako dajem potporu u svim pregovorima a treba shvatiti da nitko neće od sreće ležati u dubini, nego da to čini od ljute nevolje, iste one koja tišti umirovljenike koji su 40 godina radili a danas primaju mirovine u iznosima milostinje.
Puna podrska za moje komorate...SRETNO...!!!
Ja kao bivsi rudar znam koliko je tezak i opasan taj posao...,onaj ko nije radio u rudniku to ne zna...,rudari po meni trebaju da najvise zaradjuju...,a za one "nepismene" koji izjavljuju kao sto nisu ucili skolu...,pa da bi bio "kopac" ili miner...,itd,pa moras zavrsiti rudarsku skolu za te struke...,a sta ste vi doktori ili mozda piloti...?!
Toliko me ljute pojedinci sa svojim komentarima, prave se stručnjaci ili šta već, da sve oni znaju, a pojma pola njim nema ni gdje je Mramor, a da ne govorim da znaju išta o ovom rudniku. Moj muž radi u ovom rudniku, u jami, tako da njegova plata nije ni blizu ovih 1500KM o kojima pišete, maximum je 1050KM da može zaraditi, bez ikakvih odbitaka, i to kada se ima nadnica više mjesečno. Uslovi za rad su im više nego teški, jer nemaju s čime raditi s obzirom da se minimalno ili skoro pa ništa ne ulaže u ovaj rudnik po tom pitanju. I moj muž nije nepismen, ima završenu četverogodišnju srednju školu, koja i nije rudarska, tako da je ova priča pojedinih da u rudniku rade nepismeni ljudi, pa kao i ne zaslužuju veće plate, totalna glupost! Nekada jest bilo tako, ali danas i za rudnik treba škola, ako niste upoznati. Ako čistačica u jednoj EP ili našoj tuzlanskoj Termoelektrani zaradi mjesečno više od jednog rudara, koji svaki dan riskira zdravlje i život silazeći u jamu, gdje je tu pravda?!?
Pozdravljam strajk rudara jer i sam sam rudar ali sticajem okolnosti sinoc nisam radio a ti cosmo.3 ako neznas neke stvari nemoj komentarisati ovo je samo nuzni strajk da nam se da sto smo zaradili i a i ti pirelli taj 1,5 fening to je minimalno sto rudari traze jer ako elektro privreda uzima KAJMAK,termoelektrane SIR a nama rudarima ostane SIRUTKA a svi imaju korist od uglja koji mi rudari proizvedemo zasto ne bi i mi trazili malo KAJMAKA tj. 1.5 fening nebil nam SIRUTKA lakse isla niz grlo POZDRAVLJAM SVE DOBRE LJUDE KOJI DAJU PODRSKU RUDARIMA UZ RUDARSKI POZDRAV SRETNO
Pozdravljam i ja štrajk, ali njihov stvarni problem nije elektroprivreda nego mendžment i prenatrpane kancelarije administrativnih radnika. Dok se to ne sreže nema dobra za rudare. A što se tice "kajmaka" svaka firma treba da posluje za sebe i isto tako dijeli dobit. P.S. Pisem kao neko ko to posmatra sa strane nemam nikakve ni sa rudnikom niti elektroprivredom. LP
Plata nece bit...mort'e cekat pet dana,deset dana,deset godina,al plata nema.A sad hajmo pojest po sendvic i nastavit strajk gladju..
https://m.youtube.com/watch?v=v0PZxzAsExU
Meni nije jasno ko huška ove jadne ljude. U sve rudnike treba uves finansijsku policiju i raskrinkat višegodišnji lopovluk. Oni bi 1,5 fening od proizvedenog kwh električne energije kao da termoelektrane besplatno dobijaju ugalj. Rudnik koji nije samoodrživ treba zatvoriti, a ne crpati pare od drugih. Oni dijele regres, a posluju u minusu milione gdje je tu logika!?
Ako se njima ne uplacuju doprinosi i kasne topli obrok i plata a ugalj je prodan unaprijed za nekoliko godina i nikad nece imat problem sa plasmanom onda sve u q. Nema postenije zaradjene plate od rudarske i podrzavam ih u svemu .
Znači pored redovnog prihoda od uglja oni bi još 100 miliona godišnje subvencije putem računa za električnu energiju!!? Da li to znači da treba subvencirati svakog gubitaša? Svih sedam rudnika u vlasništvu EPBiH? ŽFBiH, Terminale, Namjenska industrija, itd., i to bez prava na uvid u poslovanje i eventualno restruktuiranje...pa gdje je više kraj!!! I na kraju da li smo svi spremni da platimo struju 2-3 puta skuplju da bi na ovaj način finansirali svakoga ko je u gubitku? I ne odlučuje EPBiH o cijeni uglja koju plaća nego Vlada FBiH, kao što i FERK odlučuje koju cijenu struje plaćaju građani, tako da je smiješno govoriti da EPBiH uzima kajmak od rudara. EPBiH bi uzimala kajmak tek kada bi po svom izboru kupovala ugalj izvan zemlje (koji je jeftiniji i kvalitetniji) i po slobodnoj volji prodavala struju na tržištu, van BiH gdje je dosta skuplja. A ko god misli da rudar sa 6 razreda zaslužuje istu platu kao i inžinjer u EPBiH nema pojma o ekonomiji i tržištu rada.
Druze nisu u rudniku samo nepismeni rudari, vec ima i inzenjera elektrotehnike, kad vec lupas da su u rudniku svi nepismeni, a plata inzenjera elektrotehnike u elektroprivredi je 2,5 puta veca od njegovog kolege u rudniku a za teze uslove rada da ne pisem.
Ovaj natpis ko Arbeit macht frei..
Neka ostanu ako im je tamo bolje. A sto se tice plata, toplog obroka i uplate doprinosa, zatvorite Bakira u jamu pa neka on kopa za dzabe.
Podrška rudarima vi ste naši udarnici
cudi me da jos politicar kakav nije dosao sa bagerom da je zatvori :)
ovdje 17 komentara za blesave navijace preko 120 a gotov u isto vrijeme objavljeni clanci pa vi sad vidite kakvo smo drustvo..
Za plate ok, ali ulagati u modernizovanje rudnika i termolelektrana je loša investicija ako ulazimo u EU integracije.