BiH
13

Tužilaštvo ZDK dobija novu zgradu vrijednosti 2,5 miliona KM

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenicu je danas posjetio šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Melvin Asin, koji je sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Miralemom Galijaševićem, glavnom tužiteljicom ZDK Vesnom Kaknjo i članom Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Zijadom Kadrićem ozvaničio početak izgradnje nove zgrade Tužilaštva ZDK.

Vrijednost projekta izgradnje nove zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona je 1,4 miliona eura, a rok za završetak radova je godina dana. Prema riječima izvođača radova, tačan datum otvorenja nove zgrade je 9. mart 2016. godine.

Šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini Melvin Asin je izrazio zadovoljstvo što danas u Zenici prisustvuje zvaničnom početku radova na zgradi Tužilaštva ZDK.

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam ovdje sa premijerom i glavnom tužiteljicom gdje označavamo otvaranje gradilišta nove zgrade Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona. EU je finansirala ovaj projekat iznosom od 1,4 miliona eura, a on je dio šireg programa EU vrijednog više od deset miliona eura za obnovu prioritetnih objekata sudova i tužilaštva u BiH", izjavio je Asin.

Premijer Galijašević je izjavio da se gradnjom nove zgrade Tužilaštva stvaraju uslovi za nezavisno i tehnički opremljeno tužilaštvo.

"Ovo je prilika da se zahvalim EU na sredstvima iz IPA fondova u vrijednosti od 2,5 miliona KM. Nadam se da ovim stvaramo uslove za nezavisno i tehnički opremljeno tužilaštvo. Čitava priča je počela rekonstrukcijom zgrade suda i nadam se da ćemo pronaći investitore te da za to osjećaj ima i Evropska zajednica", izjavio je Galijašević.

Glavna tužiteljica Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo je istakla da su ovim projektom zadovoljni svi uposlenici Tužilaštva ZDK.

"Tužilaštvo će u narednim godinama, s obzirom na to da je ovaj projekat po EU standarima, imati površinu oko 2,5 hiljade kvadratnih metara, gdje će svaki tužilac imati svoj ured, a imat ćemo i odjele za podršku svjedocima, kao i odjel za procesuiranje predmeta ratnih zločina.", kazala je Kaknjo.

Izvođači radova na novoj zgradi Tužilaštva ZDK su Almy gradnja Zenica, Arel Zenica i Deling Tuzla, dok nadzor obavlja Društvo za inžinjering i marketing Aksa Zenica.