Dopis Vrhovnom sudu
33

Tužilaštvo USK traži da se predmet "Šantić" delegira drugom sudu

Piše: M. Ć.
Hamdija Abdić Tigar
Hamdija Abdić Tigar
Tužilaštvo USK uputilo je danas pismeni prijedlog Vrhovnom sudu Federacije BiH da delegira predmet Hamdija Abdić i drugi nadležnom sudu na prostor nekog drugog kantona, potvrđeno je za Klix.ba.

Nakon što je prije nekoliko dana Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo prvostepenu odluku sudije za prethodni postupak u predmetu ubistva generala HVO-a Vlade Šantića, u Kantonalnom sudu u Bihaću danas je održano ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužilaštva USK za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili krivično djelo ubistva generala Šantića.

Na ročištu koje je zakazano u 12:30 sati Tužilaštvo USK dostavilo je pismeni zahtjev za izuzeće sudije za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no zahtjev je odbijen od strane Kantonalnog suda.

Na nastavku ročišta u 14 sati Tužilaštvo je dostavilo novi prijedlog. Ovaj put, upućen je pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da "zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru drugog kantona da postupa u ovoj krivično-pravnoj stvari".

Kako je za Klix.ba potvrdio Husein Huzeirović, tužilac Tužilaštva USK u ovom predmetu, osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, te se sada čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužilaštva USK.

Podsjećamo, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužilaštva USK 11. decembra zbog sumnje da su počinili krivično djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se desilo u noći s 8. na 9. mart 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužilaštvo USK zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Kantonalni sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. Ipak, 18. decembra Krivično vijeće Kantonalnog suda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je ponovo vraćen sudiji za prethodni postupak.