BiH
13

Tužilaštvo KS predložilo jednomjesečni pritvor za Spahovića i Adrovića

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Sudu KS određivanje jednomjesečnog pritvora Izedinu Izi Spahoviću (1963.) i Amaru Adroviću (1978.), potvrđeno je za Klix.ba.

Pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanje dokaza te opasnosti od ponavljanja krivičnih djela.

Podsjećamo, Spahovića i Adrovića uhapsili su pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u okviru akcije "Blic", zbog iznude milion konvertibilnih maraka. Hapšenje je izvršeno po naredbi Tužilaštva KS.

Izu Spahovića i Amara Adrovića se zajedno s osumnjičenim Tomislavom Spahovićem tereti za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, iznuda i sprečavanja dokazivanja. Tužilaštvo KS tereti Izu Spahovića za sprečavanje dokazivanja i to na način da je Spahović ometao istragu u krivičnom djelu ubistva za koje je osumnjičen Tomislav Spahović, tako što je utjecao na svjedoke u ovom krivičnom predmetu.

Spahović i Adrović su zajedno s Tomislavom Spahovićem u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili milion konvertibilnih maraka od E. S. iz Gradačca koji im je mjesečno ili sedmično bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000 do 20.000 konvertibilnih maraka.