Milorad Barašin
0

"Tužilaštvo BiH radi na slučaju Atifa Dudakovića"

SRNA
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Milorad Barašin (Foto: Tužilaštvo BiH)
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin potvrdio je Srni da Tužilaštvo BiH radi na slučaju bivšeg komadanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića, navodeći da u ovom slučaju treba pribaviti još dokaza osim snimaka koji postoje.

"Pritisaka je bilo i biće. Tužioci nikad ne treba da dižu isforsirane optužnice pod pritiskom ili pod određenim snimkom, jer nije samo snimak dokaz. Tu se mora pribaviti još dokaza. Taj predmet se radi i kad bude okončan javnost će biti blagovremeno obaviještena", rekao je Barašin Srni.

Radio-televizija Republike Srpske prikazala je u julu 2009. godine snimke zločina koje su počinile snage Petog korpusa Armije BiH, pod komandom generala Atifa Dudakovića, u mjestu Izačić 9. jula 1994. godine, na kojima Dudaković naređuje strijeljanje dvojice zarobljenika.

Protiv Dudakovića su zbog zločina Armije BiH nad Srbima prije četiri godine krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH podnijeli tadašnji predsjednik RS Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik.

Barašin je naveo da je aktivan i predmet "Dobrovoljačka", ali tek treba donijeti konačna tužilačku odluka o tome da li će biti podignuta optužnica ili donesena neka druga odluka.

Glavni tužilac BiH istakao je da od njega nije potekla informacija da će optužnica biti podignuta u junu, te istakao da istrage Tužilaštva BiH ne treba vezati za određene rokove. 

Prema Barašinovim riječima, Tužilaštvo BiH ima određene podatke i o tzv. crnim listama osumnjičenih za terorizam, ali još ne može izlaziti u javnost sa konkretnim podacima.