Duško Tomić
0

Tužilaštvo BiH preuzelo predmet djevojčice iz Bratunca

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Advokat Duško Tomić kaže da je Tužilaštvo BiH iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini juče izuzelo predmet "djevojčice koja je navodno zlostavljana od ministra bezbjednosti BiH Sadika Ahmetovića i drugih lica".

''Roditelji koje ja zastupam, majka i otac te djevojčice, traže da im obezbijedim kontakt u Tužilaštvu BiH da bi saznali zbog čega im Udruženje 'Lara' iz Bijeljine nije dozvolila da vide svoje dijete'', rekao je Tomić Srni.

On je dodao da ima pouzdane informacije da je to udruženje "nezakonito saslušavalo djevojčicu u prisustvu nekih lica, a da nije o tome upoznalo Okružno tužilaštvo u Bijeljini".

"To je zloupotreba položaja i zato ćemo pokrenuti pitanje odgovornosti Udruženja 'Lara", rekao je Tomić.

Predsjednica Organizacije žena "Lara" iz Bijeljine Radmila Žigić izjavila je Srni da "Lara" ne raspolaže informacijom o prelasku istrage u ovom predmetu iz bijeljinskog tužilaštva u Tužilaštvo BiH, navodeći da je to stvar Tužilaštva BiH i pravo da, na osnovu svojih procjena, preuzme neki predmet iz okružnih ili kantonalnih tužilaštava.   

"Sve ostalo je apsolutna neistina i advokat Tomić se iz, samo njemu znanih razloga, služi potpunim neistinama koje je vrlo lako dokumentovati", rekla je Žigić reagujući na tvrdnje advokata Tomića.

Ona je dodala da se Tomić "Lari" nikada nije obratio sa zahtjevom da vidi štićenicu, te da ova organizacija i nije institucija koja odobrava susrete te vrste, jer je riječ o maloljetnoj osobi, koja ima organ starateljstva - Centar za socijalni rad. 
"Centar za socijalni rad nas je informisao da je Tomić njima podnio zahtjev u ime oca da vidi kćerku, međutim Centar je u zakoniskoj proceduri odbio taj zahtjev iz prostog razloga što u rodnom listu djevojčice koji je dostavljen Centru za socijalni rad otac nije naveden. Tako da mi ne znamo ni u čije ime, ni koga, ni iz kojih razloga  je zastupao advokat Tomić", rekla je Žigić.

Ona je kao netačne odbacila i Tomićeve navode da je ova organizacija nezakonito saslušavala maloljetnicu.

"To je potpuna besmislica da smo mi radili bilo šta tako. Postoje kompetentne institucije koje mogu to da provjere i povedu adekvatan postupak. Mi smo radili u saradnji sa policijom, tužilaštvom i Centrom za socijalni rad i ostalim organizacijama uključenim u zbrinjavanje žrtava trgovine ljudima koje u svakom trenutku mogu da preispitaju zakonitost našega rada", rekla je predsjednica Organizacije "Lara".

U istrazi seksualnog iskorištavanja maloljetnice na području Srebrenice i Bratunca policija je 16. marta privela 16 osoba među kojima su državni i opštinski funkcioneri, policajci, vjerski službenici, direktor i profesori Srednjoškolskog centra u Bratuncu. 

Dan nakon privođenja pritvor je zatražen za dvije osobe, a ostalih 14 je nakon saslušanja pušteno na slobodu  zbog nedostatka osnova za određivanje pritvora.

Tužilac u ovom slučaju Muris Šabić zatražio je pritvor za baku žrtve M.M. koja je bila njen staratelj i za S.S. zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo trgovine ljudima radi vršenja prostitucije za koje je zaprijećena kazna od jedne do 12 godina zatvora, ali je sudija Mensur Džonlić odbio prijedlog Tužilaštva. 
Žrtva afere je maloljetna djevojčica, učenica Srednjoškolskog centra u Bratuncu, koja je  zbrinuta u "sigurnoj kući" a starateljstvo nad njom preuzeo  nadležni Centar za socijalni rad.