BiH
18

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv šest osoba iz Srebrenice zbog zločina protiv čovječnosti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv šest osoba iz Srebrenice koje se terete da su sudjelovale u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, sa ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH riječ je o Blagomiru Jovanoviću zvanom Mićo (1959.), Milenku Čaniću zvanom Čano (1947.), Stevanu Lukiću zvanom Stevo (1947.), Dragojli Filipoviću zvanom Đido (1949.), Radomiru Kataniću zvanom Rašo (1948.) i Slavku Milovanoviću (1950.).

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od aprila do augusta 1992. godine, u svojstvu dužnosnika Kriznog štaba Srpske opštine Skelani, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, sa ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

Progni su počinjeni organizovanim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubistvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i malodobnih žrtava.

Također, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem ličnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti (Republika Srbija).

Navedenim napadima, počinjena su ubistva najmanje 40 žrtava, te progon najmanje 1000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti sa područja Skelana i okoline.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH navode iz optužnice će dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.