BiH
0

Tužilaštvo BiH: Optužnica za krijumčarenje ljudi

FENA
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv četiriju osoba koje se terete da su počinile krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u sticaju s krivičnim djelom krijumčarenja ljudi iz Krivičnog zakona BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je podignuta protiv Muhameda Omeragića Hame, rođenog 23. oktobra 1966. u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, zatim Admira Dolića, rođenog 4. jula 1986. u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Nihada Dolića, rođenog 1. januara 1989. u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Mehmeda Šabića, rođenog 18. maja 1966. u Velikoj Kladuši, nastanjenog u općini Cazin, državljanina BiH.

Optuženi Muhamed Omeragić se tereti da je povezao u zajedničko djelovanje Mehmeda Šabića, Admira Dolića i Nihada Dolića, te pripremao i pokušao realizovati, uz novčanu naknadu, ilegalno prebacivanje 24 državljana Bosne i Hercegovine i jedne državljanke Hrvatske iz BiH u Republiku Hrvatsku s krajnjim odredištem u Italiji.

U optužnici se navodi da su, nakon prethodnog dogovora s trećom osobom, optuženi ilegalne emigrante trebali prevesti u Republiku Hrvatsku za dogovorenu novčanu naknadu od 5.000 eura.

Službene osobe Jedinice granične policije Velika Kladuša otkrile su i spriječile počinioce.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.