Izbori 2022. godine
34

Tužilaštvo BiH donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Dodika povodom sumnje na izbornu prevaru

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o neprovođenju istrage protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i drugih protiv kojih je podnesena krivična prijava o počinjenoj izbornoj prevari na Općim izborima 2022. godine.

Prijavu su ranije podnijeli PDP, SDS, Lista za pravdu i red i Narodni front.

Iz Tužilaštva su obrazložili da ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović je ovu odluku nazvao sramnom te je dodao da je još sramnije obrazloženje da Tužilaštvo BiH smatra da ne postoji osnov sumnje da su Dodik i SNSD počinili bilo koje od krivičnih djela izborne prevare, povrede slobode opredjeljenja birača, prevare pri glasanju, povrede tajnosti glasanja i uništenja krivičnih isprava.

"Još jedan pokazatelj da postoji jasna sprega pravosuđa i vladajuće SNSD političke strukture, da je nečinjenje, nezamjeranje i nekažnjavanje izborne, ali i svake druge korupcije, nažalost, postao model ponašanja i življenja u ovoj zemlji", poručio je Borenović.

Dodao je da Tužilaštvo BiH ovakvom odlukom šalje katastrofalnu poruku pred još jedne izbore i navodi da je izborna krađa dopuštena.