BiH
0

Tužilaštvo BiH će se naknadno izjasniti u vezi sa slučajem Božidar Vučurević

FENA
Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prati razvoj sitaucije u vezi s hapšenjem Božidara Vučurevića, ratnog gradonačelnika Trebinja i jednog od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) u BiH, i nakon što se iskristaliziraju sve činjenice ovo će se Tužilaštvo izjasniti u vezi s ovim slučajem.

Kako je Feni kazao glasnogovornik državnog tužilaštva Boris Grubešić, u ovom tužilaštvu postoje određeni predmeti koji se odnose na Božidara Vučurevića, a radi se o predmetima u vezi s ratnim zločinima na području Trebinja i mjesta Ravno.

Božidara Vučurevića u ponedjeljak je uhapsila srbijanska policija na graničnom prijelazu Karakaj između Zvornika i Malog Zvornika.

Vučurević je uhapšen na temelju međunarodne potjernice R Hrvatske, a nakon saslušanja u Višem sudu u Šapcu određen mu je ekstradicijski pritvor od 18 dana.

U međuvremenu, o hapšenju Vučurevića Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije izvijestilo je hrvatsko ministarstvo pravosuđa, koje bi u zakonskom roku trebalo uputiti zahtjev za njegovo izručenje vlastima R Hrvatske.

Vučurević se u Hrvatskoj tereti za bombardovanje Dubrovnika početkom 90-ih godina.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u oktobru 2008. optužnicu protiv nekadašnjeg trebinjskog gradonačelnika i predsjednika samozvane "srpske autonomne oblasti istočne Hercegovine" za ratne zločine protiv civila na dubrovačkom području i uništavanje kulturnih i historijskih spomenika od 1991. do 1995. godine.