BiH
125

Tužilaštvo BiH bez komentara: Još nije poznato gdje će biti saslušan Milorad Dodik

Piše: Er. M.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije željelo davati nikakve komentare u vezi sa saslušanjem predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika koji je osumnjičen za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH zbog održavanja referenduma o Danu RS-a.

Dodik je ranije izjavio kako će se odazvati pozivu Tužilaštva BiH, ali da je spreman dati izjavu samo na prostoru entiteta Republika Srpska. On je kazao kako se u Sarajevu ne osjeća sigurno i da u glavnom gradu BiH strahuje za fizičku sigurnost.

Tužilaštvo BiH nije željelo komentarisati ni to da li će Dodik biti saslušan u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u manjem bh. entitetu, a gdje se između ostalog vrše ispitivanja.

Podsjećamo, Miloradu Dodiku upućen je poziv Tužilaštva BiH za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi s referendumom u tom entitetu.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH "Osumnjičeni" je osoba za koju postoje osnovi sumnje da je počinila krivično djelo. Isti zakon definiše da ispitivanje osumnjičenog u istrazi vrši tužilac.

Tužilaštvo BiH je ranije saopćilo da se u vezi s održanim referendumom prikuplja određena dokumentacija te da će određene osobe biti pozvane u tu instituciju.