BiH
35

Tužilaštva: Niko nije odgovoran za smrt Haruna Mujkića

Piše: E. M.
Azra Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Azra Mujkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Federalno tužilaštvo poništilo je žalbu koju su roditelji ubijenog dječaka Haruna Mujkića uputili u vezi sa radom glavne Kantonalne tužiteljice Vesne Kaknjo. U obrazloženju koje su dobili saopćeno je da je odluka tužiteljice Kaknjo zakonski osnovana.

Od dana kada su sahranili svoga sina, Azra i Haris Mujkić umjesto žaljenja krenuli su u pravnu borbu protiv institucija koje odbijaju procesuirati osobe koje su, prema njihovim navodima, odgovorne za smrt njihovog djeteta.

Azra i Haris su 11. aprila Federalnom tužilaštvu FBiH uputili Zahtjev za poduzimanje mjera zbog nepostupanja Tužilaštva ZDK te su tražili provođenje istrage radi utvrđivanja uzroka smrti svoga sina i pokretanje postupka protiv odgovornih za njegovu smrt, uključujući maloljetnog izvršioca, njegove roditelje, učiteljicu, kao i direktora Osnovne škole Musa Ćazim Ćatić u Zenici.

Međutim, dobili su odgovor da je nakon pregleda kompletnog predmeta nižestepenog tužioca iz Zenice ocijenjeno da je negativna tužilačka odluka zasnovana na zakonu.

Federalno tužilaštvo je potvrdilo odluku tužiteljice Kaknjo da se predmetno zakonodavstvo ne primjenjuje prema djetetu koje u vrijeme počinjenja kaznenog djela nije navršilo četrnaest godina života, a nije predviđena ni kaznena odgovornost za njegove roditelje. Također, neće biti pokrenut ni postupak protiv učiteljice i direktora OŠ Musa Ćazim Ćatić, jer je utvrđeno da nisu postojali propusti u organizaciji nastave, koji bi bili u uzročno-posljedičnoj vezi sa izvršenjem kaznenog djela.

Roditelji Haruna Mujkića su istakli da će nastaviti svoju pravnu borbu za svoga sina.

"Trenutno smo izgubili još jednu bitku sa Pravnim sistemom naše države, ali nas to neće pokolebati, nećemo stati i nastavljamo dalje. Nadamo se da će neko prepoznati težinu ovog zločina i da će neko odgovarati za smrt našeg sina. Mi se pozivamo na Konvenciju o pravima djeteta, Ustav BiH, Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i Agenciju za zaštitu ličnih podataka jer u slučaju našeg rahmetli sina svi ovi zakoni su prekršeni i prava uskraćena", istakli su Harunovi roditelji.

Oni su na kraju još dodali da je borba za njihovog rahmetli Haruna Mujkića i borba za svu djecu u Bosni i Hercegovini kako se više nikada ne bi dogodio sličan događaj.