BiH
142

Roditelji ubijenog Haruna Mujkića: Ko je kriv za smrt našeg djeteta?

Piše: E. M.
"Harun je govorio kako će Čelik biti prvak kada bude igrao u prvom timu, kako će na Bilinom Polju biti rezervisano VIP mjesto za mene i njegovog oca kada bude igrao za reprezentaciju, ali ništa od toga nije uspio da ostvari", govori kroz suze majka dječaka Haruna Mujkića, Azra.

Jedanaestogodišnji Harun Mujkić bio je veliki sportista i vrhunski fudbaler u svome timu, imao je velike snove, ali oni nisu ostvareni. Harunovi snovi su prekinuti 18. septembra prošle godine kada je u školskoj učionici za vrijeme velikog odmora nakon naguravanja sa školskim prijateljem pao i preminuo na mjestu događaja.

Obdukcija je pokazala da je smrt bila "nasilna i neposredna" te da je nastupila uslijed razvoja jakog otoka moždanog tkiva i krvarenja koje je uslijedilo nakon dva precizna udarca koje je Harun primio u glavu.

Odlukom Zakona, niko nije kriv za smrt Haruna

Prema riječima Harunove majke Azre svi se potrudili da se slučaj zataška, jer odlukom Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona niko ne snosi odgovornost za njegovu smrt. Roditelji su sve vrijeme dok je trajala istraga šutjeli, poštivali zakon, a Tužilaštvo ZDK je odlučilo da neće pokrenuti pripremni postupak protiv 10-godišnjeg Č. K. koji je zadao udarac Harunu, jer je tako propisano Zakonom.

"U smislu Krivičnog zakona FBiH dijete je osoba koja nije navršila četrnaest godina života. Članom 9 istoga zakona isključena je primjena krivičnog zakonodavstva u FBiH prema djeci. Ako takva lica izvrše krivično djelo, bez obzira na njegovu prirodu ili težinu, prema njima se ne mogu izricati nikakve krivične sankcije. Dakle, u odnosu na djecu represivna vlast države je isključena jer se prema njima ne primjenjuju nikakve sankcije krivičnog prava", stoji u obavještenju koje je Tužilaštvo ZDK dostavilo roditeljima Haruna, Azri i Harisu, gdje ih informišu da neće biti pokrenut pripremni postupak protiv Č. K.

"Ustrajat ćemo za pravdu i istinu o smrti našeg djeteta"

Kako više nisu primorani da šute, a za smrt njihovog djeteta niko nije, a po svemu sudeći neće ni odgovarati. Harunovi roditelji su odlučili da se obrate medijima, te da i na taj način svijetu pokažu nepravdu koja im je učinjena, jer sutra, svako može biti u sličnoj situaciji kao i oni. Harunova majka Azra je istakla da ne traži "glavu" djeteta, ali da traži nekoga ko će odgovarati za smrt njenog djeteta.

Harun Mujkić
Harun Mujkić

"Mi ne želimo glavu djeteta, mi znamo da to dijete ne može krivično odgovarati. Mi tražimo odgovornost škole, neko mora biti odgovoran za djecu dok su u školi. Znate koliko je strašan ovaj čin? Mi smo se obraćali njima, ali nikada nam nisu odgovorili na pisma. Uputili smo pismo i predsjedniku Sindikata obrazovanja Selvedinu Šatoroviću, ni on nam nije odgovorio. Poslali smo i drugo i nadam se da će pokazati trunku dostojanstva da odgovori", istakla je Azra.

Tužilaštvo ZDK također je utvrdilo da Zakonom nije predviđena ni odgovornost roditelja za krivična djela koja počine njihova djeca, kao i da nisu utvrđeni propusti u organizaciji nastave u OŠ "Musa Ćazim Ćatić" koji bi bili u uzročno-posljedičnoj vezi sa izvršenjem krivičnog djela.

"Nije mi jasno, kako glavna tužiteljica Vesna Kaknjo može biti toliko stručna da ne naredi neuropsihijatrijsko vještačenje ubice mog djeteta, koji je se samo nakon nekoliko dana od događaja vratio u školsku klupu, u isti razred, gdje je gledao u sliku moga djeteta koja je bila na mjestu gdje je on sjedio", kazala je Azra u razgovoru za Klix.ba.

Roditelji Haruna su istakli da će biti uporni u borbi za pravdu, za istinu, o smrti svoga djeteta, te da neće odustati.