Godišnjica zločina
533

Turajlićevo ubistvo misterija 28 godina: Zašto su otvorena vrata UNPROFOR-ovog transportera?

Mersad Gušić
Hakija Turajlić
Hakija Turajlić
Na današnji dan prije 28 godina, u službenom vozilu francuskog UNPROFOR-a, agresorska srpska vojska je na sarajevskom aerodromu ubila prvog potpredsjednika Vlade RBiH Hakiju Turajlića, prilikom njegovog povratka sa sastanka s turskom delegacijom.

Tokom ratnih godina prilaz sarajevskom aerodromu bio je pod kontrolom agresorske srpske vojske i paravojnih formacija lociranih u njegovoj neposrednoj blizini. Na aerodrom je toga dana sletjela delegacija Republike Turske, ali joj nije omogućeno da uđe u grad kako bi razgovarala sa predstavnicima RBiH.

Nezakonit zahtjev

U ime Vlade RBiH, na razgovor s tom delegacijom zaputio se Turajlić, vladinim službenim vozilom. Nakon što je Turajlić ušao na aerodrom, vozač je obaviješten da se vrati i da će se UNPROFOR pobrinuti da Turajlić sigurno stigne u Sarajevo. Nakon razogovora s turskom delegacijom Turajlić se UNPROFOR-ovim transporterom zaputio nazad u grad...

Na punktu "Sierra 4", koji se nalazio neposredno uz aerodrom, srpska vojska je zaustavila vozilo uz nezakonit zahtjev za inspekciju UN-ovog transportera uz tobožnju sumnju da se unutra s Turajlićem nalaze turski vojnici. U tadašnjem zvaničnom saopćenju UNPROFOR-a je stajalo da su transporter zaustavila dva tenka, transporter i grupa od 40 naoružanih agresorskih vojnika, no ti detalji nikad nisu potvrđeni.

General Philippe Morillon, tada je navodno poslao delegaciju na čelu s komandantom sarajevskog aerodroma Patrickom Sartreom kako bi pregovarala o propuštanju UN-ovog vozila u Sarajevo. Prema nekim informacijama, sat i po je trajalo uvjeravanje da puste transporter, no to se nije dogodilo.

Osam metaka

Nakon 90-minutnog zastoja Sartre je popustio pred naredbama i otvorio vrata oklopnog transportera u kojem je sjedio Turajlić, nakon čega je srpski vojnik ispalio rafal, navodno preko Sartreovog ramena. Turajlić je pogođen sa osam metaka i umro je na putu do klinike UN-a koja se tada nalazila u PTT-u. Vijest o Turajlićevoj smrti Skupštini RS-a tada je saopćio ratni zločinac general Ratko Mladić. Odbornici su ovu vijest dočekali aplauzom.

Mladićeva obavijest da je ubijen Turajlić
Mladićeva obavijest da je ubijen Turajlić

Francuski vojnici koji su se nalazili u obezbjeđenju transportera, iako su bili naoružani, nisu uzvratili vatru, a nisu ni pozvali pojačanje jedinice koja je bila udaljena petstotinjak metara odatle. Ubice, također, nisu ni pokušali zadržati. Britanski vojnici koji su ubrzo pristigli na mjesto zločina dobili su naredbu da napuste lokaciju.

Puno misterija

Za Turajlićevo ubistvo, nažalost, ni nakon 28 godina niko nije odgovarao. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je 1998. godine podiglo optužnicu protiv srpskog vojnika Gorana Vasića za ratni zločin, kojim se teretio i za ubistvo Turajlića. Vasić je oslobođen optužbi, a sudski proces je tri puta ponavljan.

Puno je misterija vezano za ovaj zločin, koje možda nikada neće biti do kraja objašnjene. Jedna od njih je svakako pitanje zašto u Turajlićevoj pratnji nije bilo pripadnika domaćih sigurnosnih službi, koji bi spriječili francuske vojnike da otvore vrata transportera i ne bi Turajlića predali zločincima na pladnju. Zanimljive su i špekulacije da je Turajlić možda namjerno poslan na okupiranu teritoriju, jer je "previše znao", a bio je zagovaratelj pravedne i poštene raspodjele donacija koje su pristizale u BiH, što je u to vrijeme bilo veoma nepopularno mišljenje.