BiH
0

Tržni centri u RS snižavaju cijene određenih proizvoda

FENA
Tržni centri u Republici Srpskoj dobrovoljno će sniziti cijene po jednog ili više artikala iz određene grupe proizvoda, kako bi se zaštitio standard građana s nižom platežnom moći, dogovoreno je danas na sastanku ministrice trgovine i turizma Maide Ibrišagić-Hrstić s predstavnicima tržnih centara.

Bit će snižene cijene osnovnih životnih namirnica, mesa, mesnih prerađevina, sredstava za ličnu higijenu i drugih roba tako što će se tržni centri dobrovoljno odreći dijela dobiti od prodaje određenih proizvoda kako bi cijene tih proizvoda bile niže.

Maida Ibrišagić-Hrstić je istakla da se i samom Uredbom o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice (na veliko osam posto, na malo 10 posto) štite upravo kategorije stanovništva s nižom platežnom sposobnošću, saopćeno je iz resornog ministarstva.

U narednom periodu Ministarstvo trgovine i turizma održat će sastanak i sa proizvođačima i distibuterima iz RS kako bi se pokušali riješiti problemi plasmana proizvoda u postojećim tržnim centrima u tom bh. entitetu.