BiH
12

Troškovi turističke vize za Veliku Britaniju od 27. marta iznose 325 KM

Anadolija
Građani Bosne i Hercegovine koji od 27. marta budu aplicirali za dobijanje vize za odlazak u Veliku Britaniju morat će snositi troškove u iznosu od ukupno 325 KM.

Kako su iz Ambasade Velike Britanije rekli za AA, od 27. marta, novi komercijalni partner Teleperformance Ltd će preuzeti upravljanje Centrom za prijem zahtjeva za vize u Sarajevu.

Cijena vize za Ujedinjeno Kraljevstvo zavisi od tipa vize. Tako naprimjer, turistička viza na šest mjeseci iznosi 80 funti (187 KM) i ta će cijena ostati ista. Međutim, građani će nakon 27. marta snositi dio troškova obrade zahtjeva kroz dodatnu naknadu od 59 funti (138 KM). Tako će građani Bosne i Hercegovine morati uplatiti ukupno 325 KM ukoliko apliciraju za dobijanje vize za Veliku Britaniju.

"Ovim će se omogućiti da taj centar za prijem zahtjeva za vize ostane dostupan na toj lokaciji, u tom gradu, jer u protivnom ne bi mogli održati rad tog centra", saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije.

Iz Ambasade navode kako će svi klijenti sada imati mogućnost da zahtjev predaju u najbližem centru za prijem zahtjeva za vize u kojima se ta usluga ne naplaćuje, a koji se za građane BiH nalazi u Beogradu.Sistem izdavanja viza ostaje isti. Cijena viza pokriva troškove obrade zahtjeva za vizu te se u slučaju odbijanja vize ta sredstva ne mogu vratiti.

Ovakvu odluku je donijela britanska služba nadležna za vize i imigracije (UK Visa and Immigration –UKVI).

"Odluka se primjenjuje na velikom broju lokacija širom svijeta, ne samo u Bosni i Hercegovini. Zapravo, Bosna i Hercegovina je jedna od posljednjih zemalja u regionu koja se priključila ovom programu. Odluka je u skladu sa globalnim modelom UKVI-a koji ima za cilj da osigura najveću isplativost troškova istovremeno povećavajući broj lokacija na kojima se mogu predati zahtjevi za vize u svijetu i nudeći bolju uslugu klijentima", saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA)