BiH
11

Troškovi izgradnje državnog zatvora procijenjeni na 77 miliona KM

SRNA
Ministarstvo pravde BiH saopštilo je da će nastaviti realizaciju projekta izgradnje državnog zatvora, a, prema novom projektu usaglašenom sa Evropskim zatvorskim pravilima, troškovi izgradnje procijenjeni su na oko 77 miliona KM.

U saopštenju se navodi da je izgradnja državnog zatvora jedan od značajnijih projekata čijoj je realizaciji BiH pristupila u posljednjih deset godina, te da važnost njegove realizacije treba posmatrati u kontekstu reforme pravosudnog sistema BiH.

"To uključuje i reformu sistema izvršenja krivičnih sankcija, a posebno u kontekstu prilagođavanja domaćeg pravosudnog sistema najboljim evropskim praksama, što je obaveza BiH prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju", ističe se u saopštenju.

BiH je 2011. godine ratifikovala Okvirni finansijski sporazum između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH čime je preuzela određena prava i obaveze, a u skladu sa tim kredit Razvojne banke glavni je izvor finansiranja.

Iz Ministarstva navode da se konstantno pojavljuju spekulacije o rastu troškova izgradnje državnog zatvora i da je zbog toga "neophodno razjasniti nejasnoće koje su u zadnje vrijeme sve češće".

U saopštenju se napominje da je prvobitnim projektom procijenjeno da bi troškovi izgradnje zatvora trebalo da iznose oko 30 miliona KM, a da je nakon analize takav projekat odbačen, s obzirom da nije zadovoljavao evropske standarde, što je bio jedan od uslova za dobijanje kredita.

"S obzirom da BiH nije u mogućnosti da finansira ovakav projekt iz budžetskih sredstava, pristupilo se izradi projekta koji će biti usaglašen sa Evropskim zatvorskim pravilima, kako bi se mogao zatražiti i dobiti odgovarajući kredit", napominje se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da su troškovi gradnje prema novom projektu procijenjeni na oko 77 miliona KM, ali ističu da nije riječ o porastu troškova izgradnje istog objekta, nego o potpuno novom projektu.

U taj projekat sada su uključeni troškovi izgradnje pristupnog puta, izgradnje bezbjednosnih sistema visokog nivoa, normalizacije zatvorskog života, pojačanih mjera energetske efikasnosti kao i drugi troškovi koji su neophodni za izgradnju objekta visoke bezbjednosti.

Iz Ministarstva poručju da je, osim predanosti domaćih vlasti na svim nivoima, bitna i podrška međunarodnih donatora i kreditora.