BiH
123

Trombloni sa izvađenim osiguračima pronađeni u sarajevskom naselju Dolac Malta

Klix.ba
Timu za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo A u utorak popodne dojavljen je pronalazak neeksplodiranog ubojnog sredstva u sarajevskom naselju Dolac Malta.

Izlaskom na teren je konstatovano da se radi o veoma nestabilnim sredstvima, tromblonskim minama iz kojih su izvađeni osigurači, i čije uklanjanje zahtijeva primjenu posebnih procedura i mjera osiguranja, saopćili su iz Federalne uprave civilne zaštite.

Kako su se pronađena sredstva nalazila u gusto naseljenom dijelu grada, nepunih 50 metara od dječijeg vrtića, akcija njihovog izmještanja i uništenja je planirana u periodu noćnih i ranih jutarnjih sati kada na gradskim saobraćajnicama nema vozila ili pješaka.

Koristeći specijalnu blindiranu prikolicu za transport osjetljivih eksplozivnih sredstava stručnjaci za UES Federalne uprave civilne zaštite su jutros u četiri sata počeli izvršenje zadatka izmještanja i transport ovih eksplozivnih sredstava na lokaciju pogodnu za uništavanje na brdo Žuč gdje su ista uništena u šest sati.

Podršku realizaciji zadatka dale su i nadležne policijske stanice Novo Sarajevo i Novi Grad čiji su pripadnici osigurali lokaciju pronalaska sredstava do početka realizacije zadatka, te osigurali policijsku pratnju tokom transporta i uništenja, istakli su iz FUCZ.