Profesor ustavnog prava
83

Trnka: Zakon o nepokretnoj imovini u RS-u nikad pravno neće stupiti na snagu

T. K.
Kasim Trnka
Kasim Trnka
Dok administracija Milorada Dodika nastavlja sa svojom praksom urušavanja pravnog i ustavnog poretka BiH, ne prestaju reakcije na usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini u Narodnoj skupštini RS-a.

Iako je poznata činjenica da je Ustavni sud BiH zakon o nepokretnoj imovini već jednom stavio van snage, to izgleda nije bila prepreka zastupnicima NSRS-a da glasaju za ovaj neustavni zakon.

Ovo je već dobro poznata i provjerana strategija Milorada Dodika kojom želi da pokaže da usvajanjem Zakona o nepokretnoj imovini nema namjeru odustati od državne imovine.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka navodi da su ovi antidržavni potezi Dodika uzaludni jer je Ustavni sud BiH iznad svake antiustavne politike.

"Iz Ustava jasno proizlazi da se jedino pojam država upotrebljava za BiH, a entiteti nisu nikad dobili taj karakter državnosti. Taj zakon nikad pravno neće stupiti na snagu ma koliko to željele i smatrale vlasti iz RS-a", poručio je Trnka za FTV.

Profofesor Trnka naglašava da vlasti RS-a nastavljaju loviti u mutnom koristeći činjenicu da pitanje državne imovine godinama nije riješeno donošenjem adekvatnog zakona na državnom nivou.

"Promjena vlasništva vodila bi promjeni ustavnog uređenja i izjednačavanju entitetskog sa državnim, čime bi se dugogodišnji Dodikov cilj ispunio. No, na tom putu ponovo bi mu mogao stati visoki predstavnik u BiH, ali i Ustavni sud BiH kao završni čin u scenariju uništenja svake antiustavne politike", zaključio je.

Jasno je da samo država BiH, kao titular državne imovine, može uređivati pitanje državne imovine odgovarajućim zakonima koje usvoji Parlamentarna skupština BiH.