BiH
14

Trnka i Bukvić dobitnici priznanja Internacionalne lige humanista

FENA
Prof. Kasim Trnka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prof. Kasim Trnka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista (ILH) Stjepan Mesić i ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević uručili su danas u Sarajevu priznanja ILH-a laureatima prof. dr. Kasimu Trnki i Ameru Bukviću.

Priznanja su uručena prilikom manifestacije ILH upriličene u Gimnaziji Dobrinja povodom obilježavanja 36. godišnjice od utemeljenja ILH od Philadelphije do Sarajeva.

Kako je u izjavi za novinare kazao Mesić, Trnku i Bukvića za dobitnike ovog priznajna odabrao je Odbor ILH-a za njihov sveukupni rad i doprinos humanosti, a prema njegovom mišljenju ovogodišnji laureati priznanje su i zaslužili.

U obraćanju okupljenima potcrtao je da je arhitektura istočne Evrope završena te dodao, zbog onih koji misle da se granice još mogu prekrajati, da je budućnost ovog regiona Evropska unija koja je najveći garant mira jer isključuje motive za rat.

Generalni sekretar ILH Zdravko Šurlan, govoreći o današnjim laureatima naglasio je da su Trnka i Bukvić učinili mnogo za BiH.

"Profesor Trnka, ne pripadajući ni jednoj od političkih partija, u toku 50 godina svog naučnog rada borio se za zaštitu ljudskih prava ostajući dosljedan pravdi i odbrani BiH. Direktor BBI banke Amer Bukvić okupio je svjetske biznismene u BiH i tako na najbolji način promovirao BiH", potcrtao je Šurlan u svom obraćanju.

Prof.dr. Kasim Trnka kazao je novinarima da mu ovo priznanje mnogo znači jer ILH promovira humanističe vrijednosti i ljudska prava, a priznanje Lige predstavlja afirmaciju njegovog dosadašnjeg rada na vladavini prava i širenju ljudski prava.

Naglasio je da je teško boriti se za vladavinu ljudskih prava u zemlji koja ima dobre zakone i potpisane povelje, ali u praksi ima brojna kršenja temeljnih ljudskih prava.

Drugi dobitnik priznanja ILH-a Amer Bukvić je također naglasio da mu to mnogo znači iako, kaže, nije siguran da li ga je zaslužio potcrtavši da mu je to priznanje pričinjava veliko zadovoljstvo i čast.