Poginuo 81 pripadnik
305

Trideset godina policijskog odreda "Bosna": Formiranje je imalo psihološki efekat za odbranu BiH

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom 30. godina od početka opsade Sarajeva nekadašnji pripadnici Specijalne jedinice odreda "Bosna" MUP-a Republike Bosne i Hercegovine obratili su se javnosti istakavši da je samo formiranje odreda imalo značajan psihološki efekat u odbrani Bosne i Hercegovine.

Kemal Ademović, ratni komandant Specijalne jedinice odreda "Bosna" od 1994. godine kazao je da je 5. aprila jedinica prvi put upotrijebljena kao borbena jedinica prema Vracama.

"Dakle, tzv. srpski specijalci su napali školu unutrašnjih poslova na Vracama i mi smo išli da ih branimo. Prošli smo i preko Marin Dvora gdje su ubijene naše sugrađanke Suada i Olga. Jedan naš specijalac je ispalio na to snajpersko gnijezdo jednu zolju", rekao je Ademović.

Istakao je da su tog dana srpske jedinice blokirale Sarajevo i da su htjele uništiti BiH.

"Hrabri specijalci, organizovana jedinica zajedno sa momcima i djevojkama iz Teritorijalne odbrane stali su na branik odbrane grada i branili su svih 1.425 dana taj grad i odbranili ga", rekao je Ademović.

Dodao je da je tokom opsade poginuo 81 jedan pripadnik odreda "Bosna".

"Mi se nismo pripremali za takvu vrstu oružane borbe. Specijalna jedinica je pripremana za uništavanje neprijateljskih terorističkih grupa i kriminalnih grupa. Tako je i obučavana, međutim 1992. prinuđeni smo bili da se branimo. Bili smo organizovaniji od ostalog dijela građana. Taj psihološki efekat našeg dolaska i uspostavljanja linija odbrane je bio ogroman", istakao je Ademović.

Omer Osmanović pripadnik Specijalne jedinice odreda "Bosna" i trenutno Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo rekao je da je ponosan što je bio član jedinice.

"U toku mog života članstvo u specijalnoj jedinici odreda 'Bosna' uvijek mi je davalo neki plus prilikom bilo kojeg posla koji sam obavljao. Ne mogu da se ne sjetim 81 poginulog i jedne specijalke Dalile koji su možda danas mogli biti na mom mjestu. Možda su mogli biti ministri. Možda su mogli biti doktori. Možda su mogli biti očevi", rekao je Osmanović.

Naglasio je da poginule pripadnike odreda "Bosna" ne smije zaboraviti.

"Naša jedinica je bila multinacionalna, nema mrlje na sebi i radi nje je vrijedilo živjet", istakao je Osmanović.

Ajdin Smailbegović predsjednik Udruženja veterana odreda policije "Bosna" Kantona Sarajevo kazao je da je njegovanje svijetle tradicije, kulture, sjećanja i značajnih datum jedan od glavnih programskih ciljeva Udruženja.

"Današnji dan je podsjetnik građanima i našoj djeci o teškim danima agresije i o našim herojima i heroinama koji su položili živote da bi mi i vi danas bili ovdje", rekao je Smailbegović.