BiH
217

Tri vatrogasna vozila "gasila požar" u OŠ Malta, evakuirane učenike zbrinuli CK i hitna pomoć

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na području općine Novo Sarajevo danas u 12:10 sati su se oglasile sirene za uzbunu, a potom su velikom brzinom projurila vatrogasna vozila, hitna pomoć, te pripadnici Civilne zaštite ove sarajevske općine. "Gorjela" je Osnovna škola Malta i hitno je trebalo evakuirati sve učenike, te pružiti prvu pomoć onima koji su se zatekli unutra.

Riječ je o metodsko-pokaznoj vježbi "Sigurnost 2015" Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo u kojoj su učestvovali VD Novo Sarajevo-1934“, Dom zdravlja "Novo Sarajevo", Općinska organizacija crvenog križa Novo Sarajevo, Druga policijska uprava – Policijska stanica Novo Sarajevo i VD "Alipašin Most". Cilj je bio pripremiti učenike za ovakve opasne situacije, te analizirati spremnost svih službi koje trebaju reagovati u ovakvim situacijama.

"Petu godinu zaredom pravimo vježbe s osnovnim školama sa područja Novog Sarajeva jer smatramo da su učenici posebno ranjiva kategorija u ovakvim situacijama. Važno nam je da provjerimo spremnost pripadnika Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo i naših specijalnih jedinica i da se provjeri način upotrebe tehnike. Veliki značaj ovih vježbi jeste da se provjeravaju svi postupci nakon vježbe i slijedi analiza svakog postupka. Na osnovu toga se prilagođavamo ovim situacijama za koje bismo željeli da se nikom nikada ne dese", rekao je za Klix.ba načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo koji je zapovijedao ovom akcijom.

Prije početka vježbe oglasile su se sirene za uzbunjivanje postavljene na Velepekari i Općini Novo Sarajevo, čime je testiran i sistem za rano uzbunjivanje stanovništva.

Na mjesto požara prvi su stigli vatrogasci koji su se raspodijelili u grupe - jedni su gasili vatru, a drugi su ušli u zgradu po učenike i osoblje. Čim su ih izveli vani su ih dočekali ljekari i pripadnici CK koji su im pružili prvu pomoć, dok su teže slučajeve na nosilima odnijeli do kola hitne pomoći. Požar su gasila tri vatrogasna vozila. Sve je okončano u rekordnom vremenu i požar je uspješno lokaliziran, dok su svi iz škole evakuirani i zbrinuti.

Sljedeće godine održat će se ista vježba u školama Pofalići i Velešići, te će time biti završen proces u svim osnovnim školama na području općine Novo Sarajevo.