Tradicionalni događaj
235

Trešnjeva nedjelja sutra oživljava Počitelj, dolaze umjetnici iz cijelog regiona

G. Š.
Tradicionalna manifestacija Trešnjeva nedjelja sutra, 5. juna će oživjeti stari grad Počitelj i okupiti umjetnike iz čitave regije u prostoru Internacionalne likovne kolonije u jedinstvenom ambijentu srednjovjekovnog gradića pored Neretve.

Organizatori iz Udruženja likovnih umjetnika BiH ističu da će se ove godine u staroj počiteljskoj jezgri okupiti veliki broj umjetnika i ljubitelja likovnih, scenskih i muzičkih umjetnosti, koji će kao i uvijek iznova oplemeniti i uljepšati svakodnevnicu ovog znamenitog i specifično atraktivnog "Kamenog dragulja", kako su pjesnici nazivali Počitelj.

"Manifestacija počinje u 12 sati prigodnim koktelom i slasnim počiteljskim trešnjama. Prisutni će u 13 sati uživati u recitalu i interpretaciji profesora Esada Lukača koji će biti propraćen instrumentalnom pratnjom profesora Enesa Ibričevića. Potom slijedi svečano otvorenje izložbe likovne umjetnice, Amra Kozić u 15 sati koju će otvoriti direktor Festivala 'Sarajevska zima' Ibrahim Spahić", navode organizatori.

Program će se, kako dodaju, nastaviti uz prijatno i opušteno druženje uz snagu i nadahnutost poetskog i pjesničkog govora i muzičkog predaha uz neizostavne zvuke sevdaha.

Manifestacija "Trešnjeva nedjelja" održava se od 1964. godine, prve nedjelje u junu. Okupljaju se ljudi iz političkog i javnog života, najviše umjetnici. Oni razmjenjuju informacije i druže se, a sve uz trešnje koje osigura ULU BiH.

Sastavni dio manifestacije je prigodan kulturno-umjetnički program u okviru kojeg neki od članova prirede izložbu svojih radova, a događaj proprate i umjetnici raznih profila.

Ova manifestacija je svojevrstan uvod u Internacionalnu umjetničku koloniju u Počitelju, koja u julu okuplja umjetnike sa svih strana svijeta.