Sastanak Inzko - Brammertz
0

Trajni mir će doći kroz pravdu

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU, Valentin Inzko, izjavio je danas u Sarajevu na sastanku sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Sergeom Brammertzom, da na Zapadnom Balkanu ponovo postoji spremnost da se riješe preostala pitanja vezana za zločine počinjene u toku sukoba 90-ih godina prošlog vijeka, te da to može pomoći napretku ovoga regiona.

Upoznajući glavnog tužioca sa razvojem političke situacije u Bosni i Hercegovini, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da su nedavne izjave Parlamenta Srbije i srbijanskog i hrvatskog predsjednika stvorile prostor u kome se može postići napredak u potrazi za pravdom.

Inzko je dodao da je “u ovoj klimi još uvredljivije da mali broj političara nastoji vratiti sat unazad otvaranjem starih rana”. Primijetivši da je “istorijska činjenica upravo to: istorijska činjenica”, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da će trajni mir doći kroz istrajavanje u potrazi za pravdom.

“Što više podrške dajemo pravnom gonjenju lica optuženih za ratne zločine, što više podrške dajemo onima koji istražuju ratne zločine i što više podrške dajemo žrtvama ratnih zločina, to ćemo skorije moći ublažiti bol onih koju su propatili i krenuti naprijed”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Konstatirajući da Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira stalno poziva vlasti na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, hapšenje svih optuženika ovog suda, a posebno Ratka Mladića, te razbijanje njihove mreže podrške, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU obećao je nastavak podrške osiguranju pune saradnje sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Ured visokog predstavnika i drugi međunarodni i domaći partneri u BiH nastaviće sa pružanjem podrške naporima na uništavanju mreža koje omogućavaju da Ratko Mladić ostane na slobodi kao i partnerskim naporima drugih u regionu da dovedu do toga da pravda bude zadovoljena.

“Potrebna je proaktivna i kooperativna opredijeljenost za pravdu, sudove, traganje za istinom”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU. “Ja mislim da velika većina građana na Zapadnom Balkanu to u potpunosti razumije”.