BiH
263

Tragom Šešeljevog svjedočenja: Šta je Aleksandar Vučić radio 1992. na Jevrejskom groblju?

Piše: Faruk Vele
Više od mjesec dana nakon što je nekadašnji pripadnik Armije BiH Omer Isović Tužilaštvu BiH podnio zahtjev za pokretanje istrage protiv potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića zbog navodne odgovornosti za ratne zločine tokom agresije na BiH, Tužilaštvo BiH je bez komentara.
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)

Na pitanje da li je Tužilaštvo BiH primilo navedenu prijavu, u kojoj je fazi slučaj i kakva je njegova dalja budućnost, glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić za Klix.ba je odgovorio da "Tužilaštvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit".

No, iako Tužilaštvo BiH zasad šuti, o ratnoj ulozi Vučića i Nikolića je govorio njihov "ideološki otac" Vojislav Šešelj i to na suđenju predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

"Sve smo zajedno radili. Ako sam ja umiješan u ratne zločine, onda je moj direktni saučesnik Tomislav Nikolić, nema nikakve sumnje. Gospodine Karadžiću, ja sam Nikolića 1993. godine na Knežini (Romanija) proglasio za srpskog četničkog vojvodu... Kompletno rukovodstvo Srpske radikalne stranke (SRS) je činilo sve što je bilo u našoj moći da pomogne srpskom narodu iz Republike Srpske i 'republike srpske krajine'. Tomislav Nikolić je bio negdje mjesec-dva dobrovoljac u Slavoniji. Naš generalni sekretar Aleksandar Vučić je prije ulaska u našu stranku bio dobrovoljac u četničkom odredu kod Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju, pa je otud povučen da radi na TV Pale jer se pokazalo da se dobro razumije u taj posao", govorio je Šešelj.

Ko je vojvoda Slavko Aleksić sa kojim je ratovao Vučić u Sarajevu?

Prema riječima Avde Huseinovića, publiciste, istraživača i autora više dokumentarnih filmova, Aleksić je do rata bio zaposlen u pošti u Sarajevu. Također, nakon prvih višestranačkih izbora bio je vijećnik u Skupštini opštine Općine Novo Sarajevo.

"Osim njega na sarajevskom ratištu egzistirala su još dvojica četničkih vojvoda, Branislav Gavrilović Brne, prijeratni kriminalac s Alipašina polja i Vasilije Vidović Vaske iz Podlugova kod Ilijaša. Vaske je najviše okrvario ruke na civilima. Posebno ubijajući svoje komšije Bošnjake u selu Lješevo kod Ilijaša u junu 1992. godine. Odgovoran je i za ubistva Bošnjaka u živom štitu na brdu Žuč. Brne se spominje u nekim pojedinačnim zločinima na Ilidži i Rakovici, dok je Aleksić, sudeći prema svjedočenjima ljudi sa okupirane Grbavice, imao korektan odnos prema Bošnjacima i Hrvatima koji su se zatekli na ovom dijelu okupirane teritorije", ističe Huseinović u razgovoru za Klix.ba.

Lobanja ubijenog Bošnjaka

Prema riječima Huseinovića, Aleksić je krajem augusta 1992. godine protjerao Batka sa Grbavice, a i Biljana Plavšić u svojoj knjizi spominje "da je Aleksić bio veliki protivnik onoga što Batko radi na Grbavici".

Foto: AFP
Foto: AFP
Huseinović potvrđuje da je Novosarajevski četnički odred kontrolirao Jevrejsko groblje.

"Sa tog snajperskog položaja ubijeno je mnogo civila na području Marijin dvora, posebno Tršćanske ulice. Pod Aleksićevom komandom su se jedno vrijeme nalazili i ruski plaćenici. Da li su i snajperisti bili pod njegovom komandom, još nije precizno utvrđeno. Prema nekim američkim analizama, srpske snage su imale na obruču oko Sarajeva posebna snajperska odjeljenja koja su bila podređena direktno komandi Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS", kaže Huseinović.

Vjeruje u Šešeljeve tvrdnje u pogledu ratne uloge Vučića i Nikolića.

"Ne čudi da je Vučić bio Aleksićev vojnik jer Šešelj je često slao mlade snage svoje stranke da se okale i na ratištu. Sada je intersantan onaj snimak Nikolića, Šešelja i Vučića iznad Sarajeva. Radilo se o sljedećem. U maju 1995. godine Vojislav Šešelj je obišao sarajevsko ratište u Ilijašu, Vogošći i na Grbavici. Tih dana, nekoliko metara je dijelilo Šešelja i ostale dijelilo od pogibije. Naime, ne znajući ko se nalazi u crnom džipu kojeg je vozio vojvoda Vaske Vidović, a na čijoj se haubi nalazila pričvršćena lobanja ubijenog Bošnjaka iz Ilijaša i koji se kretao iz kruga fabrike Pretis u Vogošći preko Poljina prema Palama, borci 1. slavne brigade Armije RBiH su iz vogošćanskog naselja Ugorsko ispalili 'strijelu' na vozilo, koja je podbacila za samo nekoliko metara", prepričava Huseinović.

Maljutka, vojvodo

U jednom intervjuu iz tog perioda Šešelj je govorio:

Foto: AFP
Foto: AFP
"Nikola Poplašen, Tomo Nikolić, Vaske Vidović, Mirko Blagojević i ja gledali smo smrti u oči na Poljinama iznad Sarajeva. Maljutka je pala na nekoliko metara ispod nas i s puta nam na trenutak izbacila vozilo. Sreća pa je podbacila, sve bi nas pobila", rekao je Vojislav Šešelj.

Šešelj u ovom intrevjuu nije spomenuo Vučića, iako se on vidi na snimku.

Na snimku koju je na YouTube postavila osoba koja se predstavila upravo kao vojvoda Vaseke, mještani i članovi delegacije u kojoj su bili Šešelj, Vučić i Nikolić raspravljaju je li korištena "maljutka" (AT-3 Sagger), kako oni tvrde, ili bestrzajni top, što je stav Šešelja. Projektil je promašio i navodno značajno oštetio lokalni put. Na snimku se čuje i kako lokalni Srbi spominju ”Turke”, a Šešelja u društvu Vučića i Nikolića oslovljavaju sa "vojvodo".

Vojvoda Aleksić u brdima kod Bileće

Vojvoda Aleksić u čijoj jedinici je Vučić navodno bio, ostao na Grbavici sve do reintegracije u martu 1996. godine, a danas živi u brdima iznad Bileće.

"Nakon rata, Aleksić se odrekao Šešelja jer je po njemu Šešelj načinio ključnu grešku kada je postao servis Slobodana Miloševića. Ostala dvojica sarajevskih četničkih vojvoda ostali su vjerni Šešelju sve do odlaska u Haag. Bili su mu u najbližoj pratnji. Čak je Vaske, štiteći Šešelja, pucao iz pištolja ispred Skupštine Srbije. Kad je došlo do raskola Nikolića i Šešelja, bez obzira na dobre ponude, Vaske i Brne su ostali vjerni Šešelju koji im komanduje iz Haga. Danas žive u Zemunu", rekao je Huseinović za Klix.ba.

Kako je navedeno u zvaničnoj biografiji Aleksandra Vučića, 1992. godine je član Šešeljeve Srpske radikalne stranke (SRS), a iste i naredne godine "radio je kao novinar na Kanalu S na Palama u Republici Srpskoj pripremajući i vodeći vijesti na engleskom jeziku, ntervjue i reportaže". Postoji televizijski prilog Kanala S s Pala, čiji je autor sam Vučić, na kojem se govori o mudžahedinima u Sarajevu koje navodno obučavaju britanski oficiri.