BiH
0

Toplane provode aktivnosti na remontu i rekonstrukciji toplifikacionog sistema

Klix.ba
U cilju pripreme za narednu sezonu grijanja KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o. provode aktivnosti na remontu i rekonstrukciji toplifikacionog sistema.

U periodu van sezone grijanja KJKP Toplane – Sarajevo d.o.o poduzimaju čitav niz aktivnosti na redovnom i preventivnom održavanju i rekonstrukciji toplifikacionih sistema ili dijelova sistema, u cilju bolje pripreme za narednu sezonu grijanja.

U tom kontekstu vrši se kompletan remont kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, distributivne mreže sa pripadajućim šahtovima i mjerača utroška toplotne energije što podrazumijeva pripremu instalacija u toplifikacionim sistemima, održavanje i zamjenu dotrajalih dijelova, na kojima su u toku prethodne sezone grijanja uočeni tehnički nedostaci kao i moguća poboljšanja u kvalitetu mašinske i elektro opreme. Ove aktivnosti se obavljaju kako bi preduzeće 20. septembra bilo pogonski spremno za početak nove sezone grijanja.

Aktivnosti na planskom remontu postrojenja su započete sredinom maja 2015.godine, a završetak remonta se prema planu očekuje do kraja augusta 2015. godine.

Trenutno je u toku redovni remont elektro opreme u kotlovnici "OŠ Hadžići" i ostalim kotlovnicama i podstanicama na područnoj jedinici Ilidža, redovni remont cirkulacionih pumpi u kotlovnici “K-5” na Alipašnom polju, te remont i servisiranje kombinovanih gorača na na područnim jedinicama Centar, Ilidža i Dobrinja.

Također, u toku su radovi na rekonstrukciji/zamjeni protustrujnih izmjenjivača, razdjeljivača pare u kotlovnici "Zvijezda", te radovi na rekonstrukciji kotlovnice Park, tj., zamjena glavnih cirkulacionih pumpi, izrada novih razdjeljivača, zamjena pumpi za održavanje pritiska i ugradnja novog sistema zaštite kotlova, saopćeno je iz Toplana.

U sklopu održavanja distributivne mreže određene su prioritetne dionice za zamjenu distributivne mreže iz Plana rekonstrukcije distributivne mreže za 2015. godinu, kao i zamjena distributivne mreže prema prijavljenim hitnim intervencijama. Shodno navedeno radovi će se izvoditi na lokacijama:

  • Kotlovnice “Crni Vrh” u ulici Odobašina,
  • Kotlovnice “Lenjinova” u ulici Grbavička i Zagrebačka,
  • Kotlovnice “K-5”, u ulici Geteova i Adija Mulabegovića,
  • Kotlovnice “Lužani” u ulici Lužani,
  • Kotlovnice “Hrasno” u ulici Porodice Ribar,
  • Kotlovnice “KDI-5” u ulici Miroslava Krleže,
  • Kotlovnice “Branke Blažek” u ulici Paromlinska,
  • Kotlovnice “Zetra” u ulici Merhemića Trg i
  • Podstanice “Milka” u ulici Alipašina.

Završetkom radova će biti zamijenjeno 500 metara dotrajale distributivne mreže.

Kako preduzeće posluje u izuzetno otežanim uslovima zbog nedostatka finansijskih sredstava, KJKP Toplane - Sarajevo će izvoditi samo najnužnije zahvate, kako bi se osigurao nesmetan i funkcionalan rad postrojenja u sezoni grijanja za 2015/2016.godinu, saopćeno je iz Toplana.