Hladno i u maju
0

Toplane od jutros griju stanove u Sarajevu

FENA
BH-Gas je jutros u 9.10 sati zaprimio pismenu narudžbu od Sarajevogasa za isporukom dodatnih količina gasa u odnosu na redovne narudžbe.

Imajući u vidu izrazito hladno vrijeme, BH-Gas je promptno od isporučioca i ino transportera osigurao dodatne količine i od 10 sati sarajevske Toplane su počele sa zagrijavanjem stambenih objekata u Sarajevu, saopćeno je iz BH-Gasa.

Sarajevogas je na raspolaganju imao 110.000 Sm3/danu, a u toku jučerašnjeg dana potrošeno je više od 200.000 Sm3.

Jutrošnjim dodatnim zahtjevom ova količina je uvećana na 450.000 Sm3/danu, što znači da je potrošnja prirodnog gasa uvećana više od četiri puta u odnosu na planirane količine.

BH-Gas postavlja pitanje na koji način će ovaj gas biti plaćen i kada, s obzirom na enormna dugovanja Sarajevogasa prema BH-Gasu kao i na sve učestalije pozive građanima da se utrošeni gas ne plaća.

Također, BH-Gas javno postavlja pitanje kada će Sarajevogas potpisati ranije dostavljeni ugovor o dugoročnom snabdijevanju prirodnim gasom, kao i ugovor koji se odnosi na tehničke uvjete primopredaje, mjerenja i obračuna prirodnog gasa, a čime bi prvi put na ispravan i pravilan način bili regulirani prava i obaveze o pitanju prodaje i potrošnje prirodnog gasa.

Nadležni u Sarajevogasu navedenu dokumentaciju odbijaju potpisati već godinu dana, tvrde iz BH-Gasa.