BiH
6

Toplane o poskupljenju grijanja: Nova cijena još uvijek nije ekonomska

Piše: E. S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je prvi put nakon 2007. godine donijela Odluku o visini tarifnih stavova koja predviđa povećanje cijene centralnog grijanja u iznosu od 15 posto u odnosu na dosadašnju cijenu. Utvrđene cijene centralnog grijanja će se primjenjivat od 1. oktobra 2015. godine.

"Cijena centralnog grijanja je povećana iz razloga što je prethodni niz godina cijena prirodnog gasa i drugih energenata od kojih se proizvodi toplotna energija konstantno rasla (prirodni gas, voda, el. energija), a da pri tome Vlada KS nije odobravala povećanje i usklađivanje cijene centralnog grijanja s rastom cijene energenata od 2007. godine", kazao je za Klix.ba Ženja Ljubuškić šef kabineta direktora Toplana.

Raniji prijedlozi Toplana i neovisnog stručnog tijela za povećanje cijene centralnog grijanja, u periodu prije posljednjeg snižavanja cijena prirodnog gasa, su predviđali poskupljenje centralnog grijanja preko 30 posto.

Sada je prijedlog Toplana za poskupljenje bio oko 20 posto, prijedlog neovisne stručne komisije 23,33 posto, a Vlada je odobrila poskupljenje centralnog grijanja za 15 posto.

Dodao je da je to u konačnici imalo za rezultat stvaranje gubitka u poslovanju koji Osnivač u skladu sa Zakonom o komunalnoj djelatnosti nije u potpunosti pokrivao iz Budžeta KS te nemogućnost izmirenja obaveza prema dobavljaču KJKP Sarajevogasu.

Ljubuškić je podsjetio i da je zbog neusklađene cijene grijanja dolazilo i do reducirane isporuke prirodnog gasa za Toplane u ranijim sezonama grijanja, odnosno dovođena je u pitanje opstojnost cjelokupnog sistema centralnog zagrijavanja Kantona Sarajevo.

"Nova utvrđena cijena centralnog grijanja još uvijek nije ekonomska, odnosno stvarna cijena, ali posljednje sniženje cijene prirodnog gasa uz uvećanu cijenu centralnog grijanja će doprinijeti finansijskoj stabilizaciji preduzeća, olakšat će plaćanje računa i obaveze Toplana za utrošeni prirodni gas prema Sarajevogasu kao našem dobavljaču, što će imati pozitivan učinak na funkciju zbog koje je preduzeće i osnovano, a to je proizvodnja i distribucija toplotne energije putem koje se zagrijava 53.000 korisnika centralnog grijanja u KS", pojasnio je Ljubuškić.

Iz Toplana napominju da će zajedničkim naporima sa Vladom KS, što će između ostalog podrazumijevati i dodatne unutrašnje uštede u svim segmentima poslovanja preduzeća, pokušati nadomjestiti razliku između nove utvrđene cijene centralnog grijanja i stvarne ekonomske cijene.

Podsjećamo, Vlada Kantona Sarajevo danas je donijela Odluku prema kojoj će računi od 1.10. 2015. godine korisnicima usluga Toplana biti uvećani za 15 posto, a istovremeno ć, zbog novoformirane cijene plina koju je usvojila Federalna vlada, računi Sarajevogasa biti umanjeni za 12,6 posto.