BiH
0

Top sa sarajevske Žute tabije označio početak ramazana

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Pucnjem topa sa sarajevske Žute tabije tačno u 20.30 sati označen je početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Kao i nebrojeno puta dosad, ramazan je u domove i srca muslimana unio posebnu radost, a ramazanska atmosfera večeras se mogla osjetiti na ulicama glavnog grada BiH.

Pucanje topova sa uzvisina iznad gradova u mjesecu pobožnosti, skrušenosti i jačanja međuljudskih odnosa višestoljetna je tradicija bosanskih muslimana, koja je za vrijeme političkog režima u Jugoslaviji bila zabranjena, ali je 1990-ih godina ponovo oživjela i njeguje se do danas.

Pucanj iz topa sa bedema u starom sarajevskom naselju Vratnik svake ramazanske večeri označava vrijeme iftara - kraj cjelodnevnog posta muslimana.

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure.

Ovo je najodabraniji mjesec u godini, a u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama.

Večeras je na Žutoj tabiji svečano otvoren i treći Sarajevo Ramazan Festival koji ima za cilj prezentirati lijepe ramazanske običaje i bogatstvo islamske kulture i umjetnosti.

Centralna festivalska lokacija je Žuta tabija, a također se u sklopu Festivala na više drugih mjesta organizuju koncerti, izložbe, predavanja, projekcije filmova i slično. Sarajevo Ramazan Festival nastao je u okrilju USAID Firma projekta u kojem su Zona unaprijeđenog poslovanja i Fondacija Sarajevo koordinatori lanca vrijednosti.