BiH
0

Titov: Mjere visokog predstavnika mogu dovesti do napetosti u BiH

FENA
Zamjenik ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Vladimir Titov izjavio je u okviru radne posjete zemljama Balkana kako osnovni način djelovanja međunarodne zajednice u BiH ne treba da bude korištenje vanjskog uticaja na situaciju, nego dosljedno podržavanje saradnje bh. strana i predaja odgovornosti za stanje stvari u zemlji lokalnim vlastima.

"Naš pristup problemu se zasniva upravo na takvom stavu. Nadamo se da će se ozbiljan razgovor o ovoj temi održati tokom predstojeće sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Sarajevu 30. i 31. oktobra", kazao je Titov povodom odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

On navodi kako je odluka Lajčaka da iskoristi vanredne bonske ovlasti za promjenu mehanizma donošenja odluka u Vijeću ministara BiH "izazvala veoma različitu reakciju kod bh. političara i može da dovede do napetosti u zemlji".

"Međunarodna zajednica se već složila da se Ured visokog predstavnika (OHR), koji ne odgovara trenutnoj situaciji, transformira u misiju Evropske unije. To je naš stav", istaknuo je Titov.

On navodi kako je sada na snazi odluka da će OHR raditi do ljeta 2008. godine. Pitanje produženja rada Ureda najverovatnije će se razmatrati tokom proljeća naredne godine.

"Ali nama nije jasno zašto se ne bismo pridržavali stava o transformaciji Ureda visokog predstavnika, koji je već usaglašen u Upravnom odboru", naveo je ruski zamjenik ministra vansjkih poslova, prenijela je u ponedjeljak Pres-služba Ambasade Ruske Federacije u BiH.