BiH
0

Tirak: Analizirano ulje iz robnih rezervi potpuno ispravno

FENA
Analizirane količine jestivog ulja plasiranih u maloprodaju iz federalnih robnih rezervi potpuno su ispravne za ljudsku upotrebu, izjavio je danas u Sarajevu direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak.

Tirak se pozvao na rezultate analize uzoraka ovog ulja koje je izvršila i danas službeno uputila Služba za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Analiza je izvršena na zahtjev Federalne uprave za inspekcije.

Ovaj istup direktora Federalne uprave inspekcija bio je zapravo njegovo obraćanje poslanicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu u kojem je danas na inicijativu Narodne stranke "Radom za boljitak" otvorena rasprava o poskupljenjima osnovnih životnih namirnica pa i jestivog ulja u Federaciji BiH.

Opozicija je zamjerila Federalnoj vladi da ne poduzima mnogo na zaustavljanju vala poskupljenja prehrambenih artikala kojih će, prema ovim tvrdnjama, u Federaciji biti i dalje.

Tokom poslaničke rasprave bilo je riječi i o aktuelnoj Vladinoj mjeri plasiranja u maloprodaju jestivog ulja iz federalnih robnih rezervi s ciljem da se zaustavi nekontrolirano poskupljenje ulja. Uznemirnje javnosti, napomenuto je, izazvala je pojava određenih količina ovog ulja s etiketama na kojima stoji da je zemlja porijekla Čehoslovačka - država koja više ne postoji. Na spornim etiketama je navedeno i da je vrijeme punjenja ulja 2008. godina, a to je godina koja tek dolazi.

Povodom ove rasprave, Ibrahim Tirak je izjavio da su analizirane količine ulja iz robnih rezervi potpuno ispravne za ljudsku upotrebu i dodao da uzrok poskupljenja životnih namirnica u Federaciji nisu trgovci, već je u pitanju daleko složenija problematika čiji su elementi sušna godina, poskupljenja nafte i ostale posljedice koje iz toga proizilaze, ne samo na tržištu Federacije.