BiH
2

FOTO / Tihić: Zaštititi prava istinskih branilaca Bosne i Hercegovine

Klix.ba
Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić od jučer je u dvodnevnoj posjeti Sanskom Mostu i Ključu.

Jučer je u Sanskom Mostu posjetio mjesne zajednice Vrhpolje, Hrustovo i Kijevo, pri čemu je u Vrhpolju obišao nanu Fatimu Kadirić koja je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu izgubila oba sina i supruga. Lider SDA u Vrhpolju i Hrustovu je obišao šehidska mezarja te odao počast poginulim braniocima Bosne i Hercegovine i civilima iz ovoga kraja koji su ubijeni u toku agresije na našu zemlju.

U Mjesnoj zajednici Kijevo obišao je povratnike i gradilište za obnovu džamije srušene u agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Završetkom obnove ove džamije bit će okončan višegodišnji proces obnove svih džamija koje su u periodu 1992-1995 porušene na teritoriji Općine Sanski Most. Tihić je ovom prilikom predstavnicima Građevinskog odbora i džemata uručio i ličnu donaciju kao pomoć za okončanje radova.

U organizaciji Općinskog odbora SDA Sanski Most sinoć je održana tribina kojoj je prisustvovalo više od 600 članova i simpatizera SDA, a prisutnima se obratio i predsjednik SDA.

Posjeta je nastavljena obilaskom gradilišta Gradskog mosta i spomen-obilježja oslobodiocima Sanskog Mosta – pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas se sastao i sa predstavnicima branilaca Bosne i Hercegovine te sa njima razgovarao o zaštiti prava boračke populacije. U ovom razgovoru, zaključeno je da prava istinskih branilaca Bosne i Hercegovine moraju biti zaštićena i da treba zaustaviti njihovo neopravdano i nasumično izvođenje iz prava. Poseban naglasak dat je na sve teži položaj branilaca BiH koji su se vratili u svoje domove na području entiteta Republika Srpska, a koje je aktualni ministar Zukan Helez izveo iz prava čime je dovedena u pitanje njihova i egzistencija njihovih porodica. Revizija je svakako potrebna, ali revizija koja će iz prava izvesti one koji nisu branioci Bosne i Hercegovine, a u potpunosti zaštiti prava istinskih branilaca i njihovih porodica. Posebno prava moraju biti osigurana braniocima BiH koji su se vratili u svoje domove na teritoriju entiteta RS", kazao je ovom prilikom Sulejman Tihić.

Dopredsjedavajući Doma naroda državnoga pralamenta i lider SDA danas će u Sanici prisustvovati dženaza-namazu Bošnjacima iz ovoga kraja ubijenim u Drugom Svjetskom ratu, te posjetom Ključu, saopćeno je iz SDA.