BiH
0

Tihić: SDA sutra neće učestvovati u nastavku razgovora o reformi policije

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Razgovori o reformi policije su krenuli jednim potpuno pogrešnim tokom što bi moglo značiti odstupanje od principa, kako su nama predstavljeni, Evropske unije o reformi policije tako da SDA neće sutra učestvovati u nastavku razgovora – kazao je danas za Agenciju Fena predsjednik SDA Sulejman Tihić.

„Međunarodna zajednica, određeni predstavnici su izgleda podlegli pritisku Milorada Dodika i opstrukcijama iz RS-a tako da od onih principa kako je nama to predstavljeno - depolitizacije policije, jedne funkcionalne, efikasne policije se potpuno odstupilo formiranjem nekakvoga ministarskog odbora kao političkog tijela u kojem će biti ministri unutrašnjih poslova kao političke ličnosti s entitetskim, etničkim glasanjem, formiranjem jedne nove parainstitucije na državnom nivou. Nema onda smisla, to nije reforma“, kazao je Tihić.

Dodao je da SDA ne prihvata ono što su jučer predložili predstavnici međunarodne zajednice jer smatra da je to odstupanje od onih evropskih principa kako su njima predstavljeni na početku, „a to znači da nema entitetske policije, to znači da lokalne policijske oblasti prelaze entitetske linije, to znači depolitizaciju“.

„Ovo što je predloženo znači politizaciju policije, to znači ostanak regija u okviru entitetskih linija. Kad se tome dodaju ovi Dodikovi prijedlozi koji znače policiju RS-a i direktora policije kojeg imenuje Narodna skupština RS-a, povezanost lokalnih oblasti iz RS-a s direktorom, s policijom RS-a, onda to nema više reforme“, kazao je Tihić.

Ponovio je da SDA sutra neće učestvovati u nastavku razgovora o reformi policije.